Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enda lämnade anbud alldeles för dyrt

Annons

Det blir inget bygge av vägport vid Lennheden. Inte ännu på ett par år i alla fall. Så lång tid tar det nämligen att planlägga ett tågavbrott. Den informationen fick närboende under ett informationsmöte i Repbäckens bystuga i förra veckan.

Banverket hade planerat att under sommaren och hösten stänga järnvägsöverfarter vid Lennheden mellan Borlänge och Bäsna. I stället skulle man bygga väg och vägport. Men det kom bara in ett anbud på vägporten. Ett anbud som överskred Banverkets budget med flera hundra procent. Därför tvingas man nu göra om anbudsförfarandet.
- Vi kommer att begära in nya anbud vid ett senare tillfälle. På andra ställen har kostnaden legat mycket lägre. Det är konstigt att endast ett anbud kommit in och det avviker oerhört kraftigt. Det är märkligt att inte övriga aktörer på marknaden lämnat anbud. Det kan finnas flera skäl till det, säger Banverkets projektledare, Ove Persson.
När man kan åtgärda den delen av projektet vet man inte i dagsläget. Ett tågavbrott är nödvändigt när man bygger en vägport (tunnel under järnvägen) och kräver minst två års planläggning. Det här innebär på kort sikt att den bomförsedda plankorsningen blir kvar och att även de andra obevakade plankorsningarna kommer att hållas öppna.
- Det är oerhört olyckligt med den här förseningen och bara att beklaga, säger Persson.

KENNETH ISELI
0243-920 25
kenneth.iseli@daladem.se

Mer läsning

Annons