Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortfarande rekordlåg niva bland unga

Annons

Arbetslösheten bland ungdomar under 25 år är fortfarande rekordlåg i Borlänge.
Det konstaterar Jan Sundqvist, utredare på länsarbetsförmedlingen.

I juni i år var ungdomsarbetslösheten i Borlänge den lägsta någonsin, 3,2 procent. I augusti steg siffran till drygt 4 procent. Då var 247 ungdomar utan jobb, fem färre än vid samma tid i fjol.

Bra på byggsidan

Tecknen på lågkonjunkturen har inte nått arbetsmarknaden i Dalarna, uppger Jan Sundqvist.
- På riksplanet kommer rapporter om eländes elände. Finansmarknaden går ner och delar av IT-branschen. Men den typen av arbetsmarknad är inte stor i Dalarna.
Byggbranschen i länet har fortfarande ”orderböckerna fyllda”, beskriver Jans Sundqvist. På flera yrkesområden råder ännu brist på arbetskraft.
- Det finns här och där, till exempel bagare, NC-operatörer, förskollärare och hantverkare.

”Goda möjligheter ”

Ungdomar som utbildar sig mot vård och omsorg, teknik, industri, handel och turism har goda möjligheter till jobb, enligt Jan Sundqvist.
Som DD tidigare berättat är en förklaring att Dalarna har en ovanligt stor grupp fyrtiotalister som inom några år går i pension. Samtidigt är gruppen ungdomar på väg att etablera sig på arbetsmarknaden liten.
Dessutom gör näringslivet i Falun-Borlänge och arbetsförmedlingarna särskilda satsningar för unga utan jobb, framhåller Jan Sundqvist och nämner särskilt projektet Five som tidigare hette Region Vision.
- 86 procent av de ungdomar som är med går vidare till arbete eller studier. Det är ett fantastiskt bra resultat.

Annons