Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frimärkets Dag firades i Kupolen

/
  • Viggo Nielsen, Borlänge har kommit för att få sin frimärkssamling värderad av Åke Lundin, Falu Filatelist- och Vykortsförening och Jörgen Björkman från Borlänges dito.FOTO: STAFFAN BJÖRKLUND

Annons

Tecknade serier ska locka ungdomar att bli intresserade av att samla frimärken.
Det var budskapet under Frimärkets Dag som firades i Kupolen, där lokalföreningarna i Borlänge och Falun arrangerat en utställning under lördagen.
Frimärkets dag har firats över hela landet sen 1944.

I år är årets slogan ”Svenska serier”. I veckan utgav därför Posten frimärkena Tecknade serier och Höstfrukter. På frimärke finns nu Assar, Arne Anka och svensk Manga med flera.
- Det är första gången som vi gått samman om ett arrangemang och vi hoppas att det kan bli en tradition, säger Christer Holm, ordförande Falu Filatelist och vykortsförening.
Att välja Kupolen som plats finns en baktanke med.
- Vi vill komma nära de stora publikströmmama som passerar här. Meningen är att även fånga den unga publikens intresse, säger Peter Krieger, medlem i Borlänge Filatelist och vykortsförening.
Föreningarna erbjuder värdering av frimärken och vykort.

Värdering

Flera har kommit för att få sina samlingar värderade. Några blir besvikna över att frimärkena eller förstadagsbreven de trott vara värdefulla inte har så höga värden som Facitkatalogen visar.
Det är bara rariteterna som kan tänkas inbringa en slant. Trenden är också att det går upp och ner på frimärksmarknaden, precis som det gör inom andra samlarområden.
- En sann filatelist tänker främst på att det är en samlarhobby. Den ger ett stort utbyte och kan bli hur intressant som helst, säger Johnny Kvist, som bidrar med en utställning av delar ur hans samling av ryska frimärken.

Bra hobby för barn

Johnny Kvist har även lockat sitt barnbarn Emma Holmberg att börja samla gamla vykort och frimärken med motiv av fjärilar och blommor.
Emma har ställer också ut smakprov ur hennes fina samling.
- Bästa sättet att börja samla är att gå med i en frimärksförening. Ju mer man lär sig desto mer intressant blir det. Frimärken och vykort har så mycket att berätta. Det ena ger det andra. Jag kan verkligen rekommendera det som hobby, säger Johnny Kvist.

Annons