Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gösta Jansson, 68 år, har gjort sin första dag på Peace & Love

Annons

Gösta Jansson stod längst fram på Mando Diao – utan öronproppar. Trots att han är ordförande i IOGT-NTO tycker han att ungdomarna sköter sig bra.
- Det är kul, man möter ungdomar och det är inte alls farligt, säger Gösta Jansson, 68 år.

Peace & Love har under festivalen bjudit in tio pensionärer för att få deras synpunkter på evenemanget.
Det första intrycket Gösta Jansson fick av Peace & Love var att han var tvungen att klafsa runt i all öl vid entrén som folk hade hällt ut. Han berättar att skosulorna klibbade fast i marken när han gick.
- Men sen är det bara gemytlighet och vänlighet. Stämningen är bra och det är få som ballar ur. Gösta Jansson har antagligen hunnit med fler band än en vanlig festivalbesökare på en dag.
- Sabaton var kanon! Då kunde man ju höra melodierna. Entombed lät bara som ett muller, säger han. Det är en tuff pensionär vi har att göra med. Han berättar att han inte använder öronproppar och att han stod nästan längst fram på Mando Diao.
- Jag var tio meter från scenen, och då är man ju fast. Publiken gungar åt alla håll, förklarar han och säger att det är långt fram man får den bästa känslan.
Det är första gången Gösta Jansson går på Peace & Love men han är ingen festivalnybörjare. Han har varit på många olika country- och rockabillyfestivaler utomlands genom åren, bland annat i USA och England.
Gösta Jansson tycker att det är bra att festivalen är inne i stan, så att besökarna slipper vara på en lerig åker. Han tror att de som kommer hit får en bra bild av Borlänge.
- Det är så festligt med allt folk och alla annorlunda människor.
Gösta Jansson har upptäckt är att affärerna blir mer kreativa under festivalen. Till exempel så flyttar många ut på gatan. En annan grej som förvånar honom lite grann är att det är så många äldre på Peace & Love.
trots sitt ordförandeskap i IOGT-NTO i Borlänge har han inte direkt några problem med att folk dricker på festivalen. Han förstår att ölförsäljningen är en stor del av finansieringen.
- Det går ju ut på att dricka öl. Det är inte så mycket busberusning, förutom på campingen kanske. Han berättar att han märkt att det är skillnad på hur fulla folk är beroende på vilken konsert man går på.
- Peace & Love är en bra grej och tyvärr är alkoholen smörjmedlet.
Det enda Gösta Jansson är missnöjd med på festivalen är att det tog tre timmar att få ut sitt festivalpass. På torsdagseftermiddagen var det en väldig anstormning där man hämtar ut banden.
- Och så var det en kanonkö till campingen. Det är väl bra att de kollar igenom alla väskor, men det kan inte varit kul att stå i den kön, säger han.
Att Peace & Love bjudit in pensionärer tycker Gösta Jansson är en bra grej, men det fick gärna vara fler. Själv är han inte helt säker på att han kommer att gå nästa år.
- Men risken är stor att jag gör det. Det är en upplevelse att vara här och en fantastisk stämning!
ANNI ALM

Gösta Jansson
Bor: Forssa
Gör: Ordförande i IOGT-NTO Borlänge och sitter i styrelsen för CTH hatt- och mössmuseum
Bästa festivalmaten: Än så länge har det bara blivit varmkorv
Drömartist på Peace & Love: Brian Setzer Orchestra
Bäst i går: The Hives
Tre måsten i dag: Sex Pistols, Jill Johnson, Suzanne Vega
Tre måsten på lördag: Roky Erikson, Knivderby, Nicole Atkins

Göstas betyg på torsdagsspelningarna, skala 1-10:
The Hives 8
Manu Chao 8
Mando Diao 7,5
M A Numinen 8
Remu & Hurriganes 2
Entombed 4
Sabaton 7
The Pigeon Detectives 6
Harlem Hot Shots (dans) 5

Mer läsning

Annons