Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här byts den sista ut

Annons

Med ett vant handlag, skruvade Leif Sundström ner den sista av totalt 28 250 gamla elmätare.
Därmed har Borlänges el-kunder fått nya mätare som läser av varje kunds förbrukning minst en gång i månaden.
- Med nya elmätare får kunderna i fortsättningen betala för vad den el den har förbrukat, säger styrelseordförande Kerstin Rahm.

Det var högtidsstämning på Borlänge Energi på måndagen. Då nådde bolaget en ny milstolpe i sin historia.
Sedan 2003 har bolaget nämligen steg för steg ersatt de gamla el-mätarna med nya. På måndagen var det dags att montera ner den allra sista - som naturligtvis återfanns i bolagets egna lokaler.
50 miljoner har projektet kostat. Men det är pengar som bolaget menar betalar igen sig.
- På det här viset kan vi göra avläsningar en gång per månad för merparten av kunderna. Vi kan också läsa av varje dag om man så vill.
För den enskilde elförbrukaren innebära det nya systemet att den betalar för vad den nyttjat, den kan själv läsa av sin förbrukning på nätet och på så vis se hur energibesparande åtgärder - som att exempelvis sänka innertemperaturen med en grad - slår på ekonomin. Men framför allt blir det enklare när kunden väljer att byta leverantör eller när en fastighet byter ägare.
En och en halv tjänst försvinner från bolaget på grund av att det behövs färre praktiska avläsningar. Hädanefter skickas uppgifterna via signaler direkt in i Energiverkets datasystem.
Mätarbytet är ett lagkrav.
- Vi hade faktiskt ända fram till första juli nästa år på oss, säger stationschef Mikael Lassbo som konstaterar att elpriset inte påverkas.
- Men när det gäller att hålla nere elnätspriset, så tillhör vi enligt en färsk undersökning den tredje billigaste i landet.
Vad blir då nästa åtgärd för Borlänge Energi?
- Att gräva ner åtta mil elledningar i marken, konstaterar Kerstin Rahm.

KERSTIN ERIKSSON
023-476 93
kerstin.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons