Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Joakim

Annons

"Vem tar ansvaret för situationen i Tjärna Ängar." Det undrade Joacim Strömberg, arbetslös borlängebo, vars åsikter kallades "ett inlägg från verkligheten" när ABF:s studiecirkel om sverigedemokraterna avslutades med en debatt med inbjudna politiker.

I ABF Borlänges och Nedansiljans studiecirkel fanns sverigedemokraten och fullmäktigeledamoten i Borlänge Anders Kampl med. Och det gjorde att cirkeln fick ett annat innehåll, menade både han och andra runt bordet. Sverigedemokraterna försöker tvätta bort stämpeln som främlingsfientliga, det är uppenbart, var en allmän uppfattning bland övriga partier. Och samtliga pekade på behovet av en öppen debatt med sakliga argrument, det duger inte längre att bara ropa på rasism.
Politikerna som bjöds in till sista träffen hade svarat på frågor om allt från invandring till integration. Och de svaren visade mer än den avslutande debatten på skillnader mellan sverigedemokraterna och övriga.
- Invandrare som befinner sig i Sverige ska integreras i samhället, till exempel få hjälp med praktikplatser. Men vi vill begränsa antalet nya till de så kallade kvotflyktingarna, totalt cirka 1700 personer om året, sade Kampl.
- Ni står inte för alla människors lika värde, tyckte Leif Lindström, v, och Nils Gossas, mp, ansåg att "bristen på en human inställning" är en central skiljelinje.
Samtliga runt bordet var eniga om att Borlänge fått ta emot för många invandrare jämfört med andra kommuner.
- Invandringen måste styras från staten på ett helt annat sätt, inte minst för invandrarnas egen skull, sade Kenneth Persson, s.
- Det är ett respektlöst sätt att hålla invandrare kvar i utanförskap att inte korta köerna till SFI, Svenska för invandrare, och skaffa sysselsättning, sade Claes Jacobsson, m.
Joacim Strömberg som underströk att han inte är sverigedemokrat, berättade om Tjärna Ängar, ett av Borlänges invandrartätaste områden där han själv bor sedan 1992.
- En gång var jag stolt över att bo här. Nu är fattigdomen utbredd. Själv lever jag på 6000 kronor i månaden sedan plusjobbet försvann. Motsättningarna mellan alla grupper är jättestora och invandrargrupp står mot invandrargrupp.
- Locket kan inte läggas på. Det måste till mer resurser och mer kommunikation och vem tar ansvaret.
Börje Henningsson, cirkleledare, menade att grudproblemet är att kampen mot inflationen fått ersätta kampen för ökad sysselsättning.

KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons