Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knut Wass fortfarande kritisk trots att kommunen backat till hälften om Islingby

Annons

Det planerade industriområdet i Islingby har nu bantats. Kvar är bara det så kallade Aga-området, efter att de politiska partierna gjort upp.
I Islingby är det blandade känslor efter beslutet. Några ser det som att de vunnit en halv seger. Andra är fortfarande missnöjda.
-- Den här lilla byn blir omgärdad av industrier, säger Knut Wass.

I mer än ett år har diskussionen varit hård om hur ett framtida industriområde i Islingby ska se ut. Kommunen har velat ha lättare industri närmast bebyggelsen, och lite större industrianläggningar vid det så kallade Aga-området bort emot mc-klubbens anläggning.
Men de boende har frenetiskt argumenterat emot.
-- När de kan bygga på annan plats, så tar de bort en idyll. Jag tycker det inte rimmar, säger Knut Wass.

Skjutits framåt

Kommunen har undan för undan förändrat planerna. Höjden och formen på husen skulle mer anpassas till den nuvarande bebyggelsen.
Men de boende har även efter förändringarna sagt nej till området. Frågan har skjutits på framtiden och nu har de boende fått sin vilja igenom. I alla fall till en del.

Företag på Aga-området

Näringslivs- och planutskottet har nu bestämt att det bara är vid Aga-området det blir industriområde.
-- Vi har tagit bort Islingbyholen. Nu har tjänstemännen fått i uppdrag att arbeta fram ett utställningsförslag för Aga-gastomten. Det ska mindre tomter ut mot riksvägen, och tre större längre in. Men det är sagt att husen på de större tomterna ska ligga längst ner mot de mindre, säger Peter Hultqvist, ordförande för kommunens näringslivs- och planutskott.

"Backat till häften"

Bakom beslutet står moderaterna, centern, socialdemokraterna och miljöpartiet. Därmed finns en majoritet i fullmäktige när frågan kommer upp där. Folkpartiet reserverade sig. De ville inte ha någon industri i området.
-- De boende har framfört protester. Vi har lyssnat på opinionen och backat till hälften. Vi har inte gått dem till mötes i allt. Vi måste ha mark för företagsetablering. Vi har gott om mark för bostäder, men inte för företag, säger Hultqvist

"Gärna bygga vall"

Även om området vid Islingbyholen nu är borttaget ur planen ska den väg som planerats ligga kvar.
-- Så länge som det inte blir nåt här nere är jag nöjd. Men de får gärna bygga en bullervall och väg. Vi har redan allt utom timmerbilar. Det är ju ett sånär bra besked i alla fall, säger Bosse Larsson, som bor längst bort på Holgatan.
Knut Wass är mindre positiv till vägen, den så kallade Barbergsleden.
-- Medan andra städer drar den tunga trafiken utanför stan, så drar Borlänge in den i den här byn, säger Knut Wass.

PER EKLUND
0243-920 28
per.eklund@daladem.se

Annons