Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnohöjden bjuder på många olika aktiviteter för kvinnor

Annons

Det sjuder av aktivitet i köket. Kvinnor i alla åldrar, från hela Sverige, hjälps åt att laga lunch på Kvinnohöjden. Ett ställe som för många Borlängebor är tämligen anonymt.

Kvinnohöjden, en feministisk kurs- och gästgård, ligger vackert belägen på en höjd omgiven av Runns böljande vatten som utsikt. Klättrande grönska pryder den rödmålade herrgårdsliknande byggnaden. En blomstrande trädgård rymmer bärbuskar, äppelträd och blommor.
I gröngräset sitter några kvinnor och kopplar av i den värmande solen. Från köket sprids en doft av päron och choklad. Flera kvinnor hjälps åt och förbereder den vegetariska måltiden. Det är alla deltagare i kursen ”Växa av naturen”.

Växa med naturen

Den veckolånga kursen leds av Agneta Billby och Lotta Johansson, som båda utbildar sig till naturhälsopedagoger.
- Tanken är att deltagarna ska växa med naturen och hitta de goda krafterna hos sig själva. Naturen är den stora källan till liv. Syftet är att släppa stressen och hitta en medveten närvaro för det liv som finns runt omkring oss, berättar Lotta Johansson.
På det späckade programmet ryms bland annat morgonyoga, sinnesövnin-gar i naturen, skriva tack bok till sig själv, skogsaktiviteter och dagliga målarstunder.
- Vi har redan fått dragit ner på aktiviteter. Det behövs luft mellan övningarna för att låta allting sjunka in, säger Agneta Billby.

Få ny energi

Sonja Hagberg, en av åtta kursdeltagare, är på kursen för att vila och få ny energi.
- I vardagen stressar jag mycket och hinner inte tänka efter. Här tar jag det lugnt, får energi och kan ge energi. Naturen gör en lite mer harmonisk för att vi kommer därifrån, säger hon.
Sonja Hagberg berättar om en övning där kursdeltagarna i par om två leder varandra i skogen. Den ena blundar och den andra för. I skogen under övningen var Sonja ögon åt en annan. Hon följde efter en liten groda som gömt sig i trädöppning.
- I den här övningen fick det lilla perspektivet bli så mäktigt. Vi ger oss tid och kunde följa grodan. Det skulle man annars aldrig hinna med, säger Sonja Hagberg.
Män är inte välkomna på Kvinnohöjden, med undantag för pojkar under tio år.

En fristad

- Det handlar om att ge kvinnor en fristad. Var annars i samhället får kvinnor det. Här har vi möjlighet att utveckla sidor av oss själva som vi kanske inte kan utveckla tillsammans med män. Kvinnohöjden är en viktig mötesplats för kvinnor och flickor oavsett sexuell läggning, trosuppfattning, social bakgrund eller etnicitet, säger Lotta Johansson.
Kvinnohöjden ägs och drivs helt ideellt av Kvinnohögskolegruppen. I föreningen finns 150 medlemmar från hela Sverige som tillsammans ansvarar för verksamheten. Föreningen har en platt organisation, vilket innebär att alla medlemmar bestämmer lika mycket.
LISA LINDER LINDBERG

Mer läsning

Annons