Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare kritiska till besparingar av vuxenutbildningen

Annons

Vuxenutbildningen minskar kraftigt. Med omedelbar verkan ska det sparas 2,7 miljoner per år. I första hand är det gymnasieutbildningen som drabbas.
- Det här slår mot de svagaste i samhället, kvinnor och invandrare, säger Lennart Hjelm, lärare på komvux.

För snart två år sedan minskades det statliga stödet till den kommunala vuxenutbildningen. Borlänge kommun valde att fortsätta ha vuxenutbildning på en högre nivå än vad det statliga stödet gav fog för. Under det senaste året har man märkte en åtstramning och nu drar kommunen bort det extra stödet och därmed försvinner en del av pengarna för vuxenutbildningen.
- Det blir väl att det läggs ner en eller annan utbildning, säger Kenneth Persson, ordförande för produktionsstyrelsen som är ansvariga för den kommunala "skolproduktionen".

Kortsiktigt tänkt

Lärarna på vuxenutbildningen är kritiska till besparingarna.
- Gå in och titta i lektionssalarna. Majoriteten är kvinnor. De är de som drabbas, säger Lennart Hjelm, som är ombud för lärarförbundet, ett av lärarfacken.
Tillsammans med Torbjörn Larsson, som är ombud för det andra lärarfacket, Lärarnas riksförbund, så vill han peka på effekterna av förslaget.
- Nästa år kommer troligen ett förslag från regeringen om att alla ska ha rätt till gymnasieutbildning. Det är väldigt kortsiktigt tänkt att först dra ner på gymnasieutbildningen och sen så är kommunen tvungen om två år, säger Torbjörn Larsson.

Socialbidrag

Lennart Hjelm påpekar också att det kan få andra omständigheter om elever tvingas bort från utbildningen.
- Om de inte kan plugga med bidrag från CSN(studielån och studiebidrag), blir det kanske mer behov av stöd från det sociala.

Yrkesutbildningen drabbas

Beslutet om neddragningen har tagits alldeles nyligen i kommunledningen.
- Vi har våndats under hela året, säger Kenneth Persson.
Ordföranden i den nämnd som hanterar vuxenutbildningen, den så kallade NAV-nämnden, Pia-Lena Andersson säger också att besparingen drabbar den direkta yrkesutbildningen. Bland annat har man nyligen haft en lokförarutbildning, och har fortfarande en byggnadsutbildning.
- Det blir som en ond cirkel. Det är den utbildning som ger jobb som drabbas.

PER EKLUND
0243-920 28
per.eklund@daladem.se


Mer läsning

Annons