Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lisa Pehrsdotter: Prata klimat och musikquizza med oss

En gång hände det sig att en tonårig kille och en äldre kvinna som aldrig tidigare träffats kom på att de borde ockupera en gammal offentlig byggnad, som då hotades av att kommersialiseras och inte längre vara ett hus för alla.

Annons

De var på en kulturpolitisk debatt och den liksom gnistrade av en energi som kom sig av den oväntade kontakten mellan personerna som var där, som trots olika ålder och bakgrund hittade det gemensamma engagemanget och ett sätt att kanalisera det. Det var helt enkelt skitfint, som jag minns det (och ja, jag är grymt partisk eftersom jag arrangerade och modererade samtalet – men ändå!).

Och så vill en att det ska hända igen! Inte nödvändigtvis en ockupation (som för övrigt utmynnade i en demonstration i det här fallet). Men ett sånt där möte.

Just nu hålls det väldigt mycket möten och det pratas väldigt mycket politik. Mest är det politiker som talar och de talar inte sällan till oss, inte alltid med oss. Och de vill förstås övertyga oss om att just deras idé om samhället är den bästa. Det är inte ett dugg konstigt och precis så som det ska vara när det är val om bara några veckor.

Men vi på Dala-Demokraten har ändå en idé om att också andra samtal behövs, just precis nu. Just precis för att det är val om bara några veckor.

Vi gör det inte för att tala om vad du ska rösta på. Vi gör det för att tala om politik men inte nödvändigtvis med politiker. Och vi gör det för att ha roligt tillsammans.

Och vi tänker att det ingalunda ska vara högtidligt och formellt utan enkelt och trevligt. Vi tänker att samtal om politik också kan ske medan en lyssnar på musik. Vi tänker helt enkelt att vi gör Röda rummet Valbar, som handlar om att vi tar Dala-Demokratens numera välbeprövade och omtyckta koncept Röda rummet, med vår kulturredaktör Ulf Lundén i spetsen, och bakar ihop det med vår nöjesredaktör Jonas Heavy Stentäpps lika populära musikquizzande. Och så gör vi det några torsdagskvällar före valet. Vi håller till på Broken dreams i Borlänge och vi gör det ihop med ABF.

Vi gör det inte för att tala om vad du ska rösta på. Vi gör det för att tala om politik men inte nödvändigtvis med politiker. Och vi gör det för att ha roligt tillsammans.

Det är då det händer grejer, tror vi.

Första gästen, redan nu på torsdag, är författaren, journalisten, föreläsaren och Dala-Demokratens krönikör David Jonstad. Efter en sommar med extremhetta och skogsbränder och en vårvinter med översvämningar (som kom inte långt efter en sensommar med vattenbrist) är alla medvetna om klimatet. Och David Jonstad är det mer än många andra, med böcker som ”Jordad – enklare liv i kollapsens skugga” och ”Kollaps – livet vid civilisationens slut” i bagaget.

Och musikquizen blir förstås på samma tema.

Resultatet blir måhända inte en ockupation. Men jag hoppas och tror att vi, tillsammans, kan prata om oerhört viktiga saker och samtidigt skratta ihop. Du är så välkommen!

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips
Annons