Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyrik på gott och ont

/

Leif Lindström V-kommunalråd har släppt sin nya bok. Lyrik på gott och ont. Lindströms andra bok. Den första heter mitt liv som Leif. Anna Holm som illustrerat dikterna och Heidi Baier fanns med under boksläppet som blev en kulturkväll i vänsterpartiets lokal i Borlänge.

Annons

– Jag har skrivit hundratals dikter. Men jag har inte så mycket tid nu, säger Leif Lindström och syftar på uppdraget som V-kommunalråd. Han gav en kort bakgrund till flera av dikterna och till ett kapitel i hans bok Mitt liv som Leif.

Han målar färgstarka minnen av Borlänge. Ett Borlänge som inte längre finns, sade han. Anna Holm som läser sitt tredje år på programmet Grafisk Form på Högskolan Dalarna hade också en liten utställning med egna bilder, en del mer färgstarka och i pastell medan bilderna i diktboken är svartvita och mer dämpade och dova och fungerar som stämningsbilder till dikterna. Det är långt ifrån några "väderleksrapporter" och förenklade hjärta- och smärtadikter han bjuder på utan berättelser ur livet i koncentrerad och poetisk form.

Han har också oerhört starka bildminnen av sin barndom och uppväxt som den första boken beskriver mer om. Utan att lämna ut någon så finns de där smärtsamma minnena med. Och visst levde vi ungar ett liv gled runt som i en tvålkopp ibland när det minskade i flaskan och grogglasen på köksbordet, berättar han.

Det var inget unikt i kvarteret, så var det bara. Anna Holm använder en teknik till flera av bilderna i diktboken där hon målar delar med pensel och fotar sedan. Det blir en levande effekt utan att hon tar till pastellfärger. Många bilder visar som dikterna ett mörker med ljusa strimmor eller en ljuslåga i det svarta. Lokalen fylldes till sista plats. En av dikterna börjar: Farsan är sjuk. Döden står bredvid, liksom AGA:s tuber. Jag smörjer hans fötter."

Heidi Baier, vissångerskan från Sunnansjö har gett ut två skivor, den senaste med Dan Anderssontolkningar. Hon har också fått Paljakopriset som instiftats till Dan Andersson minne. Hon bjöd bland annat på Broder Joakim. Hon har också fått en egen dikt i boken En hälsning till Dan Andersson som börjar Heidi Baier sjunger och konsten flätar mig åter till livet. Hennes sång och musik varvades med Lindströms dikter och berättelser.

När Lena Willermark uppträdde i Brunnsviks folkhögskola blev det en omvälvande upplevelse för honom. Han liknar den vid en fyrfilig väg av möjligheter som öppnades i stället för den lilla kostig han tidigare upplevt. Och till slut vågade han skriva böcker.

Han berättade också om när han som sjuåring och hans syster ständigt var sjuka. Men han hade pannkaksrekordet i trappuppgången. Bräderna från lastpallarna var gratis att elda med men de innehöll kreosot. En dikt handlar om en person tog sitt liv på spåret. Det var inte helt ovanligt. Den börjar Gustaf valde spåret, där stålet alltid vinner.

Annons