Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mamman dömdes för grov misshandel till nio månader

Annons

Under hela natten och på morgon försökte kvinnan förmå läkare att skriva ut recept mot den svåra värk hon led av.
När det misslyckades försökte hon ta sitt liv. I den svåra stund slog modern en yxa mot hennes huvud.
- Jag ville inte se henne lida mer, förklarade modern efteråt.
Nu döms hon i Falu tingsrätt för grov misshandel till fängelse i nio månader.

Dottern bodde sedan en tid tillsammans med 74-åriga mor i en by utanför Borlänge. Dottern har under större delen av sitt liv lidit av psykisk ohälsa med depressioner och återkommande självmordstankar. Anledningen till dess tankar har bland annat varit att hon sedan många år lider av kronisk värk.

Försökte ta sitt liv

Den 2 april var medicinen slut och värken hindrade henne att sova. Modern vakade och försökte trösta. På morgonen försökte de förmå läkare att skriva ut tabletter mot värken. Eftersom kvinnan i ungdomen haft missbrukarproblem var ingen beredd att skriva ut mer medicin.
Den kalla attityd som vårdcentralerna visade resulterade i att kvinnan på dagen gjorde två ansatser att ta sitt liv. Modern hindrade dottern att komma över knivar och gömde undan motorsågen. När hon sedan kom ut från toaletten såg hon att dottern försökte slå sig själv i huvudet med en yxa. Hon tog yxan från dottern som i vanmakt sjönk ner på knä.

Oklarheter

I rätten uppstod oklarheter vad som sedan hände. Båda kvinnorna upplevde situationen som kaotisk.
Tingsrätten utgår från de förhör som hållits med modern på platsen och vad dottern berättat på Falu lasarett dagen efter.
- Du får förlåta mig. Jag kan inte se dig lida längre, ska modern yttrat innan hon slog yxan med den trubbiga sidan mot dotterns huvud.
När modern efteråt ringde SOS sa hon ” jag har faktiskt försökt begå mord här ”.

Uppsåt

Tingsrätten finner det styrkt att modern haft uppsåt att slå dottern i akt och mening att få slut på dotterns plågor. Det har däremot inte funnits ett juridiskt uppsåt att beröva dottern livet.
Förklaringen är att slaget var mycket lamt och skadorna på dottern var lindriga. Tingsrätten menar att modern även när slaget utdelats månat om dotterns liv.
Åklagaren plädering för att gärningen skall bedömas som försök till dråp avvisas. I och med att en yxa använts kan brottet inte bedömas lindrigare än som grov misshandel.
Domen tar hänsyn till moderns höga ålder och menar att en påföljd utmätt efter brottets straffvärde skulle drabba henne oskäligt hårt.HANS DAHLQVIST

Annons