Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MurboAnnas ost satsar på ett nytt mejeri

/
  • MurboAnnas ost bygger ett nytt mejeri. I dag har Anna Reyier sin osttillverkning på gården i Koppslahyttan, där hennes man Mats och hans bror i dag har mjölkkor. Men Anna Reyier och hennes man Mats bygger ett nytt mejeri på Annas släktgård i Murbo, utanför Borlänge. Det ska stå klart våren 2017. Ostproduktionen flyttas då till Murbo där de får större lagringsutrymme, kafé och butik.
  • Ostarna har namn efter de närliggande byarna. Hon ser fram emot att utöka och därmed få större lagringsutrymme.

MurboAnnas ost bygger ett nytt gårdsmejeri. Det ska stå klart hösten 2017. För Anna Reyier blir det nya möjligheter att tillverka de ostar hon vill.
Det nya mejeriet byggs på Annas släktgård i Murbo, utanför Borlänge. När det nya mejeriet, står klart flyttas osttillverkningen, som nu ligger i Koppslahyttan, till Murbo.
– Jag har alltid drömt om att ta över vår gård, säger hon.

Annons

Nu vill Anna Reyier tillverka mera ost och med ett större mejeri kan hon producera mera. I höst börjar bygget med det nya gårdsmejeriet i Murbo, Borlänge, som beräknas stå klart våren 2017.

– Där ska vi jobba både jag och min man, säger hon.

I dag tillverkar Anna Reyier ost hemma på gården i Koppslahyttan, utanför Borlänge, där maken Mats har mjölkkor tillsammans med sin bror. Det är en del av den mjölken som Anna producerar ost av. .

Förra året tillverkade hon 1 500 kilo ost.

– De har jag döpt efter byarna i närheten. Koppslahyttans underbara och Baggbos blå, till exempel, säger Anna.

I dag kan hon inte tillverka så mycket som hon vill.

– Det är begränsat lagringsutrymme, säger hon.

Ostarna ska lagras i olika temperaturer, så i dag kan hon lagra de ostar som ska ha samma temperatur.

– Jag får göra de ostar som passar.

Hon säljer ostarna hemma på gården och på marknader, mässor och i en närliggande butik.

I det nya mejeriet kommer hon och maken att kunna tillverka flera ostsorter, ha större lagringsmöjligheter och planerar att ha kafé och butik där de också säljer ost samt andra lokala produkter.

Vill du läsa mera: Diplom till lokal producerad mat

Anna utbildade sig 2001 och tog studenten efter fem års studier vid Sveriges Lantbruksuniversitet tog hon studenten som husdjursagronom.

Det var svårt att få lantbruksjobb och hon ville hem till vilken pris.

– Jag har alltid drömt om att ta över vår gård, säger hon.

Anna Reyier fick efter studierna jobb på Länsstyrelsen i Falun, lantbruksenheten. Det var också då som hon fick besöka Karl Tövåsens fäbod, utanför Rättvik.

– Allt föll på plats och på den vägen är det.

Det var då hon det gick upp för henne vad hon skulle göra.

– Jag ville göra något som hade med korna att göra, säger hon.

Och då visste hon. Ost skulle hon göra.

Det är åtta år sedan.

– Men det har växt fram mycket på vägen, säger Anna.

Nu har hon tillverkat ost i åtta år.

I höst börjar bygget med nya mejeriet, ett större. Där ska Anna och Mats jobba båda två med ostproduktionen.

– Och jag vill så småningom ha fjällkor, säger Anna.

Mer läsning

Annons