Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu gör Knut Kalifffinjusteringarna på den nya orgeln i Torsång

Annons

- Orgeln är överlägsen som instrument att leda församlingen i sång. Tänk dig ”Bereden väg” på första advent i kyrkan med bara en flöjt eller en stråkkvartett.
Förre domkyrkoorganisten i Västerås, Mats Ericson, är tydlig över behovet av en bra orgel i kyrkan. I snart tio år har han varit inbegripen i ett projekt som i höst ska ge Torsångs kyrka en helt ny orgel.

En första orgel i kyrkan i Torsång, lär ha tillkommit 1623 och lär då ha legat på en liten läktare ovan sakristian. Men i slutet av 1870-talet byggdes den nuvarande läktaren och en orgel. Men 1870-talets orgel är det inget kvar av rent fysiskt, förutom en liten men ack så betydande del. Det är orgelfasaden som ritades av arkitekten Johan Fredrik Åbom. Han står också bakom Berns Salonger och en hel del av Stockholm innerstad.
Det är runt orgelfasaden den nya orgeln växt fram. Den gamla orgeln hade gjort sitt.
- 1931 byggdes det en ny och på 1960-talet moderniserades den till döds. Det finns gränser i hur mycket man kan ändra i ett skepp innan det börjar kantra.
Det säger Knut Kaliff, som har huvudansvaret för den nya orgeln. I snart fyra år har Kaliff och hans medhjälpare arbetat med att bygga en ny orgel i Torsångs kyrka. Under hösten ska den vara helt klar.

Blir bättre med åren

Om inte tidigare ansvariga varit inne och petat i den gamla orgeln hade den kanske kunnat fungera än i dag, menar Knut Kaliff.
- Orglar blir bättre med åren, om man inom kyrkan inte är för rundnätt med pengar. Men det blir mer till personlig nytta för organisten. Det är många instrument som överlevt på grund av dålig ekonomi. Med normal vård och om ryssen inte kommer går den här bra 100 år.
Mats Ericson som är den organist som följt hela bygget tror mer på en levnad på 200-300 år.
För fyra år sedan kom Kaliff in i bilden. Han har byggt orglar i Österrike, Norge England, USA, Schweiz och Lichtenstein. Och så en rad orglar i Sverige naturligtvis. Orgeln i Dala-Järna bär hans signatur och i Mockfjärd, Djura och Transtrand har han också satt sina avtryck.
Nu arbetar han tillsammans med två av sina barn i ett orgelbyggarföretag.
- 3 000 timmar har vi lagt ner på den här orgeln.

Ett konstverk

Det är hantverk av över 1 000 pipor i trä och metall, orgelbord, mekaniska överföringar, fasader och musikaliska och tekniska lösningar. Över 3 000 delar består den nya orgeln av.
- Man behöver kunna läsa, räkna, skriva, vara alert och vaken och vara noggrann och ha tålamod. Man behöver inte vara ett musikaliskt geni och ingen teolog. Kommer du i lära hos en etablerad byggare kan du lära dig. När man närmar sig pensionen börjar man kunna jobbet. Men man måste tro på vad man gör - det är konst. Det går aldrig att måla av ett konstverk.
Kaliffs stora orgelbygge finns inte kvar i dag. Det var orgeln i Katarina kyrka i Stockholm som brann ner.

Två miljarder i orglar

Svenska kyrkan har satsat två miljarder på orgelbyggen och orgelrestaureringar de senaste 35 åren. Det är ett jättelikt kapital.
Men varför ska man lägga ner miljoner på enkyrkorgel? Pengar som skulle kunna användas till billigare moderna digitala instrument och pengar bli över till annan musikalisk satsning.
- Digitalt är som en grammofon. Det är bra på sin plats. Kan fungera i ett gravkapell med temperaturväxlingar, säger Mats Ericson, som menar att det är viktigt att värna om kyrkans musikaliska traditioner.
Knut Kaliff är än mer avståndstagare till digitala ljud.
- Jag vill helst inte komma i närheten av en digital orgel. Som hallonsurrogat i saften. Det fysiska ljudet finns inte.
Kyrkoherde Ann-Gerd Jansson tycker det är en bra investering. Totalt satsar kyrkan 3,3 miljoner i bygget.
- Det är en långsiktig och viktig investering. Vi har många bröllop, dop, begravningar, gudstjänster och konsert i kyrkan
Någon gång till hösten eller vintern, då orgeln acklimatiserat sig, blir det invigning med Mats Ericson vid orgelpulpeten.


PER EKLUND
0243-920 28
per.eklund@daladem.se

Annons