Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ola Brossberg på Seko har hjälpt Anders mot Försäkringskassan

Annons

Anders kämpade i tre år för att få Försäkringskassan att godkänna sin skada som arbetsskada. När tvisten till slut var uppe i länsrätten godkände plötsligt en annan handläggare hans skada.
- Man fattar ju ingenting när de godkänner en i ena rummet samtidigt som de andra driver en process, säger han.

I över 20 år jobbade Anders som bangårdsarbetare. Jobbet innebär mycket tunga lyft. För sex år sedan fick han problem med sina axlar. 2003 opererades han och efter det följde en rad rehabiliteringsmöten och läkarbesök.
För tre år sedan var han så dålig att han fick sjukskriva sig. Om skadan beror på en arbetsskada kan man få livränta från försäkringskassan. Det betyder att man får nästan sin fulla lön.

Läkarna oense

Nu har Anders fått 50 procent permanent sjukersättning. Den andra halvan är tidsbegränsad. För den delen måste han ansöka om ny sjukersättning i april.
I tre år har specialistläkarna som Anders träffat sagt att han har en arbetsskada. Men läkarna på Försäkringskassan tror inte att det är så. De har aldrig träffat honom.
- Experter i Falun och Uppsala säger att det är en arbetsskada men läkarna på Försäkringskassan som slår i Fass tror att de vet bättre.

Gick ner i vikt

Anders har gått igenom tre - fyra olika utredningar. Det tar på krafterna.
- När de sa att jag skulle gå igenom ännu en utredning för ett år sedan mådde jag pyton. Jag gick ner åtta kilo på en månad.
Han berättar att det är väldigt stressande att hela tiden gå igenom olika utredningar.
- Man känner att man inte blir betrodd.
Under den senast utredningen fick Anders en ny handläggare och en ny läkare. Då var hans tidigare utredning redan upp i rätten.
- De sa att det var en solklar arbetsskada, säger Ola Brossberg på fackförbundet Seko i Borlänge, som hjälpt Anders.

Saknar rätt kompetens

Handläggaren tyckte att han borde söka livränta igen. Så det gjorde han och nu har äntligen fått sin skada godkänd som arbetsskada - samtidigt som länsrätten drev en process emot honom.
- Det här bevisar att läkarna på Försäkringskassan saknar rätt kompetens att bedöma arbetsskador. Det blir inte rättsäkert om de bedömer samma sak olika. Det får inte bero på vilken läkare man får, säger Ola Brossberg.

Processen fortsätter

För Anders är kampen fortfarande inte över. Runt jul börjar processen igen. Då måste han bevisa för Försäkringskassan att han fortfarande är sjuk för att få andra delen av sjukersättningen igen. Han är orolig för regeringens hårdare regler mot sjuka.
- Hur ska man klara sig ekonomiskt om man inte får den andra halvan? Man vet ju inte heller hur många gånger man orkar gå igenom det här. Det är ett heltidsjobb.
Anders säger att facket och Ola Brossberg haft en stor del i att det gått så bra som det ändå gjort.
- Jag har fått otroligt fin hjälp av både jobbet och facket.
På Seko märker man att fler råkar ut för försäkringskassans hårdare regler.
- Det här handlar inte om pengar. Det handlar om att bli trodd. Många mår dåligt av situationen, säger Ola Brossberg.
ANNI ALM

Fotnot: Anders heter egentligen något annat.

Annons