Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Övar att spåra och lyda med sina ägare

Annons

Det spåras i Forsbacka. Åtminstående om man är utrustade med en tillräckligt känslig nos. 18 schäferhundar är nu på läger och övar bland annat upp sina nosar.

För sjätte året i rad håller Peter och Annette Wikén i kursen som lockat hussar, mattar och hundar från hela Sverige. Gruppen träffas och är på utbildningsläger under hela veckan för att träna spårning, lydnad och skydd. De tre är tävlingsgrenar i den internationella tävlingsformen som kallas IPO. Hundarna är alltifrån nybörjare till mer avancerade.

Alla från Skaybackens Kennel

Alla hundar som deltar i utbildningslägret är från Skaybackens Kennel i Forsbacka. Peter och Annette Wikén tycker det är bra och viktigt att ha koll på de hundar som de fött upp.
– Det är klart att man har en tanke med sin avel. Det är kul att se hur det är med hundarna som vi fött upp, säger Annette Wikén.

Vild brottningskamp

På kommandot "Revir" springer hunden Box iväg ute på ängen. Figuranten Peter Wikén går in i en vild brottningskamp mot hunden med sin skyddsarm och gummibatong. Det kan på håll se lite otäckt ut. Men Peter försäkrar att det är ingen fara.
– Både hundförare och hunden vet vad som gäller så det är ingen fara. Det här är det bästa hundarna vet.

Korv som godis

Anna Sahlström från Torsby går kursen tillsammans med sin schäfer Oxie. Det är första gången som de är med. Hon berättar att målsättning med lägret är att så småningom börja tävla med Oxie.
– I dag har vi tränat spårning. I början gick det sådär. Andra gången gick det bättre, då hade jag korv som godis.
För deltagarna väntar förutom träning under veckan bland annat tid med en hundmassör.
– Hundarna är som vilka idrottsmän som helst och behöver vila och massage efter intensiv träning, förklarar Peter Wikén innan övningarna fortsätter.

LISA LINDER LINDBERG

Annons