Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SSAB bakom största utsläppen av koldioxid

/
  • SSAB står för de enskilt största utsläppen av koldioxid i Sverige. Metallurgin i Luleå och Oxelösund släpper ut mest växthusgaser.

SSAB orsakar de enskilt största utsläppen av koldioxid i Sverige. Utsläppen blev större 2014 till följd av högre produktion. Metallurgierna vid SSAB i Luleå och Oxelösund släpper ut mest växthusgaser

Annons

Det beror på att tillverkningen av stål i masugnar konsumerar stora mängder av kol. Ökningen 2014 var 0,2 miljoner ton till 8,9 miljoner ton. Då är koncernens anläggningar i både Sverige och Finland inräknade.

– Skillnaden är en direkt spegling av hur produktionen ökat mellan åren. Så ser det ut med dagens teknik. Det är något vi tittar på, men möjligheterna att påverka det är väldigt begränsade. Utsläppen kommer huvudsakligen från råvaran som vi behöver för ståltillverkningen, säger Jonas Larsson, miljöchef vid SSAB.

Det finns idag ingen teknik som kan ersätta processen i masugn.

– Det finns forskningsprojekt med längre horisont. Men det krävs ett teknikskifte, och en teknisk lösning som vi inte känner till i dag.

Valsningen och beläggningen i Borlänge står för en mindre del av utsläppen.

– Vi har utsläpp i Borlänge också, men förhållandevis små om man jämför med ståltillverkning. En anledning till att det inte ökar i Borlänge är att man energieffektiviserat och bytt från olja till naturgas, säger Jonas Larsson.

Totala utsläpp av växthusgaser i Sverige beräknas ligga mellan 50 och 60 miljoner ton per år, uppger Södermanlands Nyheter. Ungefär en tredjedel av alla utsläpp står inrikes transporter för.

Annons