Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Telenor satsar stort på nätutbyggnad

/
  • Telenors nätverksexpert Patrik Nilsson kan konstatera att surfandet ökat i takt med företagets satsning på en nätutbyggnad

Telenor gör en gedigen satsning i Dalarnas län.
Både 2G- och 4G-nätet byggs ut med 69 procent fler basstationer i länet.
– Vi gör en miljardsatsning över hela landet och främst handlar det om glesbygden, säger Patrik Nilsson, nätexpert på Telenor.

Annons

Telenors statistik visar en ökning i mobilsurfande. Jämfört med samma månad förra året har mobilsurfandet i Dalarna ökat med 76 procent. Det är ett av skälen till att Telenor bygger ut mobilnätet i Dalarna med 69 procent.

– Utbyggnaden beräknas vara klar 2016 men redan idag har tre fjärdedelar färdigställts. När utbyggnaden är klar kommer de tre största operatörerna ha likvärdig täckning vilket innebär en ny konkurrenssituation där det tidigare monopolet utmanas, tillägger Patrik Nilsson.

De vägsträckor som inom en snar framtid ska få bättre täckning är vägen mellan Dala-Järna och Leksand samt Sveg och Älvdalen.

Med utbyggnaden menar man att det större användandet av tjänster som kräver kraftfullare nät ska vara tillgodosett, även om man bor utanför tätorten.

Telenors egen statistik visar att allt fler i Dalarna använder mobilen till att surfa. Allra flitigast på mobilsurf är man i Vansbro kommun som använder 53 procent mer data än genomsnittet i Dalarna. I Leksand mobilsurfar man näst mest i länet följt av Älvdalen.

– Vi kan se att ökningen av mobilt surf går hand i hand med utbyggnaden. I takt med att allt fler, speciellt utanför tätorterna, får tillgång till snabbt surf med 4G ökar också användandet. Detta är tydligt inte minst sett till våra nätinvesteringar och ökningen av mobilt surf i Dalarnas län det senaste året, säger Patrik Nilsson.

Annons