Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toapapper hårdvaluta under festivalen

Annons

Det kan ju tyckas vara en skitsak, men som man bäddar får man ligga, liksom. Mohammed Bilgic på pizzeria Luna vid Sveatorget delar ut pizzor och fyller på toapapper med samma vilda frenesi under Peace & Love.

Omsättningen skjuter i höjden under festivalen. Försäljningen under dagarna motsvarar en normal månad. I köket svettas tolv extra bagare under festivaldagarna. Kundernas hunger och törst tycks omättlig. Till toaletten ringlar kön lång. Gästerna lättar på trycket. Pizza och öl in och ut.
- Det går två pallar toalettpapper - varje dag, säger Mohammed och pustar.
Det har gått så långt att han satt upp ett lapp med en uppmaning till gästerna på talettdörren. "Lämna kvar toarullen. Även andra kan behöva torka sig".
- Vad säger man. Lite svinn får man väl räkna med om man får extra många kunder. Dessutom städar personalen toaletten, säger han och ler.
Inne i pizzerian är det verkligen mycket folk. Mohammed har hunnit märka skillnaden mellan borlängebor och exempelvis stockholmare.
- De har helt andra önskemål vad gäller mat. De tycker nog att vi är lite "bonniga" här uppe och vill gärna verka lite smarta. Svartpunkare vill ha vegetariskt. Faktum är att vi säljer mycket vegetariskt. Det kanske är en trend bland unga, undrar han.
Ändå är det mest nya kunder varje dag. Ingen som kommer om och om igen.
- Några stammisar har jag faktiskt inte märkt av. För övrigt så tror jag att konkurrenten över torget (Tzatziki) tappar en del ölgäster i och med att serveringstillståndet nyss rök.
Många passar även på att ladda upp mobiltelefonerna medan de äter en pizza.
- Det bjuder jag på. Precis som bordsvattnet.

KENNETH ISELI
0243-920 25
kenneth.iseli@daladem.se

Mer läsning

Annons