Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borlängebor åtalas i stor knarkhärvaEnligt åtalet ska de ha köpt stora mängder tabletter av typen bensodiazeipner. Enligt ett nyhetstelegram från TT rör det sig om åtminstone 767 000 stycken, vidare 11 miljoner enheter dopningsmedel.
Dessa ska de ha inhandlat från bland annat Egypten, Indien och Kina.

Enligt åtalet, inlämnat till Stockholms tingsrätt, ska verksamheten ha bedrivits yrkesmässigt och systematiskt. De slantar det har inbringat har delvis finansierat andra brott.
Till det senare nämns i stämningsansökan att det har smugglats in stora mängder cigaretter. I juni 2009 beslagtogs åtta miljoner cigaretter vid Sätra, Järfälla och Solna.
Dopningshärvan, som började nystas upp på allvar i maj förra året, är mycket omfattande och spänner över stora delar av syd- och mellansverige, från Eslöv och Malmö i söder till Borlänge och Gävle i norr.
Verksamheten har inte bara varit stor utan även välorganiserad. Tre av de nu åtalade männen har, enligt stämningsansökan, haft mest största ekonomiska utbytet av verksamheten. Det rör sig om summor på mellan 7 och 18,5 miljoner kronor. Övriga har haft inkomster på mellan 86 000 och 700 000 kronor.

Till den senare gruppen hör kvartetten från Borlänge. Dessa är i åldrarna mellan runt 30 och 40 år.
Förutom stora summor pengar har det under förundersökningen säkrats tillgångar i form av lyxbilar, hus i Spanien och exklusiva klockor.