Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borlängeborna blir snabbt fler

Annons

Invånarantalet i Borlänge har ökat rejält under första kvartalet.Kommunen kan passera den magiska gränsen 50 000 invånare redan i år.

Under det första kvartalet ökade invånarantalet i Borlänge kommun med preliminärt 173 personer. Under samma kvartal i fjol minskade befolkningen.
Kommunen hade 49 655 invånare den sista mars. Nu fattas bara drygt 300 för att milstolpen 50 000 invånare passeras.
– Det är sannolikt att kommunen når 50 000 invånare under 2013. Vi tror på en fortsatt folkökning både under 2013 och 2014. Sedan avtar den, säger Ingelin Dybvik, samhällsplanerare vid Borlänge kommun.

I kommunens tidigare befolkningsprognos har man räknat med att passera 50 000 invånare någon gång under 2014 eller 2015. Den förväntningen ser ut att överträffas.
– Vi håller på med en ny prognos nu, konstaterar Ingelin Dybvik.
De siffror kommunen har tillgång till är preliminära. De definitiva siffrorna presenteras av Statistiska centralbyrån någon gång i maj månad.
Under första kvartalet är såväl födelse- som flyttnettot positivt för Borlänges del.
20 fler födda än döda. 153 fler inflyttare än utflyttare. Totalt ett plus på 173 invånare.
Borlänge har plus i flyttstatistiken mot övriga kommuner i Dalarna, men minus mot övriga landet. Så brukar det kunna se ut.

Mest plus i flyttsiffrorna är det mot utlandet. 217 personer har flyttat från utlandet till Borlänge under första kvartalet.
Den somaliska anhöriginvandringen får genomslag i befolkningsstatistiken. Flyttnettot mot utlandet är 188

Jerry Brodin/DT