Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borlängedomare dömer Superettan

Annons

Glenn Nyberg från Borlänge gör den här säsongen debut som huvuddomare i Superettan.
Han ser bland annat positivt på att det blir skärpta tag vad gäller fula tacklingar.– Man ska få bort sådant som äventyrar spelarnas säkerhet, säger han.

Glenn Nyberg fick sina första domaruppdrag som 13-åring, och förstod efter att ha avslutat fotbollsgymnasiet att det var en domarkarriär han ville satsa på.
Senast har han främst dömt division ett, men även fått vänja sig vid Superettan som fjärdedomare.

Denna säsong debuterar han på riktigt i Sveriges näst högsta serie.
– Den största skillnaden är att det är mer medialt fokus på Superettan. Det gäller att mentalt förbereda sig, men jag försöker att inte fundera så mycket. Det är fortfarande samma sport, säger han.
Glenn Nyberg har höga målsättningar. På lång sikt vill han döma fotboll på kontinenten.
– Jag är fortfarande relativt ung, men jag vill ut i Europa och döma. Det här är mitt liv. Redan när jag var 19 bestämde jag mig för att satsa, då jag förstod att jag kunde bli bra som domare.
Under Superettans upptaktsträff pratade domargruppen bland annat om hur vissa spelare har som taktik att försöka påverka domsluten genom att ständigt diskutera med domarna.

Glenn säger att det handlar om att ha respekt för varandras roller, att alla gör det de är bäst på. Spelarna ska spela och domarna döma, i stora drag.
– Det är viktigt att det finns en bra attityd mellan spelare och spelare, och mellan spelare och domare. Man ska också tänka på att det finns en människa bakom domaren, och att människor kan göra fel, menar han.
Under våren har det talats mycket om att vi kommer att se fler röda kort inom fotbollen, då man beslutat att domarna ska agera hårdare i situationer när spelare riskerar att skadas.
Men egentligen handlar det inte om en skärpt regel, utan om att domarna ska agera mer konsekvent, förklarar Borlängebon:
– Fokus ligger på att få en mer konsekvent bedömning, eftersom det tidigare varit ojämnt. Man ska ta tag i situationer då till exempel en tackling äventyrar en spelares säkerhet och när man använder överdriven kraft. Vi vill ha en positiv fotboll och stävja fasthållningar och liknande.

Glenn Nyberg är positiv till att frågan blir belyst och har intrycket att såväl spelare som publik också välkomnar en skärpning.
– Det här är inte hockey. För mig handlar fotboll om fina dribblingar, snygga anfall. Det är inte så att man ska ta bort kampen, utan att få bort det som kan äventyra spelarnas säkerhet.
Nu ser Glenn Nyberg framemot sin premiär som domare i Superettan. Han hoppas att han kommer att kunna prestera väl.
– Du ska in och äga matchen så att du kan gå därifrån rakryggad när du blåst av.
Redan när jag var 19 bestämde jag mig för att satsa, då jag förstod att jag kunde bli bra som domare.

Louise Sundström/DT