Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borlängeförare på topp i dragracing-SM

En vinst och en andraplacering i den tredje SM deltävlingen i dragracing som arrangerades i Sunds­­vall, där även en EDRS vinst gick till Borlänge.

En tuff helg för både arrangörer och tävlande då vädret inte var det bästa under NHK Festival i Sundsvall. Regn, kyla och blåst sinkade kvalkörningarna på lördagen och till viss del på fredagen i denna tredagarstävling. Men man lyckades ändå slutföra söndagens elimineringar utan större problem. För de snabbare klasserna var fästet lite för dåligt, så några exceptionellt låga tider presterades inte.

I Pro Mod var det SM fyran Michael Gullqvist som kom ner på en 6.11 sekunders tid i finalen mot Freddy Fagerström. Detta gav honom en andraplacering i serien. Mats Eriksson, Borlänge mötte Anders Nilsson, Älvdalen i första rundan där Anders fick se sig frånåkt. Mats åkte sedan ut i kvartsfinalen mot Freddy Fagerström.

Däremot var det inga större bekymmer med fästet för de något långsammare klasserna.

Pär Eriksson från Borlänge tog hem en förstaplacering i Competition som ingår i SM, trots en del motgångar. Ett växellåderas på fredagen satte Pär i knipa. Men med hjälp av sina medtävlande och några telefonsamtal satt en ny låda i bilen till lördagen, där han slutade som kvaltvåa inför söndagens elimineringar. Pär har under vintern byggt ihop sin Volvo, som han kraschade på Tierp i fjol och uppdaterat den med en ny motor. Han ligger nu nia i SM.

John Dantanus, åtta år från Borlänge var en mycket lycklig kille efter söndagens elimineringar. Han körde sin andra deltävling i SM-klassen Junior Dragster, sedan han tog sin licens för några veckor sedan på Tierp Arena, och det gjorde han med den äran. Efter att ha haft en del problem under kvaldagarna med dragstern och därmed landade på en 28 kvalplacering, kunde han av 32 deltagare åka hem med en Runner Up pokal i bagaget, vilket morfar Christer Gustafsson var mäkta stolt över. Christer själv åkte heller inte hem lottlös.

Han gick ut som kvaletta på söndagen och mötte där fjolårets serievinnare Tomas Hägg som dock körde över sitt index och breakade ut sig i ett försök att ta hem heatet. Christer vann sin klass, Super Street, och leder nu EDRS serien där klassen ingår.

– Det har rullat på bra för mig nu och denna tävling gav max utdelning, säger Christer. Det här var tredje vinsten på rad. I och med det leder jag nu EDRS. Inför tävlingen låg jag under med åtta poäng mot serieledande Simon Gustavsson. Nästa tävling som är i Tierp kommande helg kommer Simon att koncentrera sig på att ta licens i Pro Stock, så jag har goda chanser att ta hem ytterligare poäng om jag sköter mig. Men det är flera svåra motståndare jag har. I Tierp kommande helg körs både EDRS och SM i dragracing.

John Dantanus var både stolt och glad att få en pallplats tillsammans med morfar Christer Gustafsson.

Lena Perés