Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borlängelektriker hotas av lockout

Annons

Arbetsgivarorganisationen Elektriska installationsorganisationen, Eio, har beslutat att utestänga elektriker från flera arbetsplatser från den 1 april.
Det berör arbetsplatser vid pappersindustrin och speciella objekt. Det berör också elektriker i 15 kommuner, däribland Borlänge.

Lockouten berör medlemmar i Elektrikerförbundet och i det varsel som Eio lagt benämns det som en spegellockout. Samtidigt förklaras arbetsuppgifterna i blockad.
Av konkurrensskäl utestängs också samtliga Sef-medlemmar på 15 orter vid koncernerna YIT, Elajo, Goodtech, Skanska, Bravida, Midroc och Vinci Energies, samt inhyrda från andra företag.  Denna lockout inträder periodvis efter den 8 april.
Berörda kommuner är Luleå, Gävle, Borlänge, Örebro, Karlstad, Västerås, Linköping, Norrköping, Skövde, Jönköping, Helsingborg, Kalmar, Borås och Trollhättan, där Sef-medlemmar utestängs från arbete.

Med varslet trappas nu konflikten mellan parterna upp ytterligare. Under onsdagen möts Elektrikerförbundet
förhandlingsdelegation.
Samtidigt har Sef skickat hem de medlare som utsetts att medla om Inkasseringsavtalet. Förhandlingarna om ett framtida Inkasseringsavtal sker direkt med arbetsgivarna.
Under onsdagen och torsdagen förhandlar Elektrikerförbundet och arbetsgivarna i Efa runt ett nytt Kraftverksavavtal. Dessa förhandlingar beskrivs av Sef som konstruktiva.

Per Eklund