Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bortglömda mord i Stockholm

Mördare, spioner, tjuvar, smugglare och mordbrännare finns det gott om i Stockholms många gånger mörka historia. Journalisten och författaren Petter Inedahl har grävt i både polisens arkiv och Riksarkivet och hittat flera brott som aldrig tidigare har berättats om. Här ryms både djup tragik men också smått parodiska brott.

Det är Leif G W Perssons fel, jag har blivit en ”kröp”, kriminellt överintresserad person. Numera slukar jag litteratur och filmer om kriminalitet, liksom ”möps” tänder på allt som handlar om krig i nutid och äldre historia. Alltså bultar pulsen lite hårdare när jag håller Petter Inedahl ”Glömda mord och andra försvunna brott” i min hand. Han vänder blicken tillbaka till klassiska mordfall och andra brott under huvudsakligen 1950- och 60-talen, då dylika brott väckte stor uppmärksamhet i pressen. Här figurerar numera bortglömda mördare, tjuvar, mordbrännare och ”fula gubbar”, sexualförbrytare som man skulle säga idag, tillsammans med horor, narkomaner och annat löst folk.

Stockholm är platsen och brotten begås nästan uteslutande av samhällets olycksbarn, mera sällan av mera uppsatta personer, som utnyttjar sin ställning för att begå brott. Här figurerar en domare, som skulle bli en förebild för Vilhelm Mobergs pjäs och filmen med samma namn, samt en falsk läkare vars specialitet var aborter. Petter Inedahl hämtar sina historier från Stockholms stadsarkiv, polisens arkiv och Riksarkivet, men när dammet blåsts bort från dessa handlingar finns här ett antal lödiga historier från ett svunnet Stockholm, det numera rivna Träsket inte minst.

Här samsas djup tragik med det närmast parodiska, som berättelsen om ”Erotikens vänner”, en rad optimistiska män som försöker ge ut franska kort, smuggla sprit och öppna en bordell på den idylliska sommarön Tynningö utanför Vaxholm.

För den som är hugad är det fullt möjligt att göra en stockholmsvandring i brottens spår. Petter Inedahl är noga med miljöbeskrivningar, exakta adresser och fullständiga namn på dessa forna förbrytare, de flesta tragiska existenser som rättvist fallit i glömska. Några är bördstolta kriminella som ser sin verksamhet som en självklarhet och som vilket yrke som helst. Som till exempel männen i Brommaligan, som utnyttjade tjänstefolkets ingång för att stjäla överklassens värdeföremål, klockor, smycken och pengar. Men lätt fånget är som bekant lika lätt förgånget, efter att ha realiserat sitt byte på närmaste pantbank försvann pengarna i en neverending fest på diverse restauranger på lämpligt avstånd från de drabbade.

Brott ändrar sällan karaktär, även om vi idag är lite mera härdade än i mitten av förra seklet. Petter Inedahls bok är en underhållande och hårdhänt realistisk skildring på temat att våld inte lönar sig i långa loppet, vare sig då eller nu.

LÄS MER KULTUR