Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bostadsbrist hotar studenter

Av 582 studentbostäder i Falun så är det endast två ­lägenheter som är lediga för uthyrning. Trots att antalet ­sökande studenter har ökat med mer än 10 ­procent är bostadsbrist­en för studenterna i ­Dalarna alltmer påtaglig.

Totalt har 10 732 studenter antagits till en kurs eller ett program vid Högskolan Dalarna till höstterminen.Det motsvarar en ökning med 11,2 procent jämfört med förra året. Vid högskolan är man glad över att så många har sökt till högskolan, men bostadssituationen för studenterna blir allt mer kritisk.
– Vi har haft ett bra tryck från studenter det här året som vill studera hos oss, det är självklart roligt. Det är problematiskt med studenternas boendesituation, men det brukar alltid lösa sig i slutändan, säger Andrew Casson, tillförordnad rektor vid Högskolan Dalarna.

I Falun är det Kopparstaden Förvaltning AB som ansvarar för att studenter ska ha någonstans att bo. Kopparstaden har över 500 studentbostäder i sina fastigheter, men kan i nuläget endast erbjuda några enstaka lediga lägenheter. När DD kollar Kopparstadens hemsida finns det två lediga lägenheter för studenter.
– Vi är medvetna om bosstadsbristen för studenter, och i nuläget kan vi bara erbjuda några få lägenheter. Bostäder blir lediga med tiden, men för tillfället är det ont om boenden för studenter. Bostadsmarknaden i Falun över lag är tuff för tillfället, säger Sofia Tornberg, studentansvarig vid Kopparstaden i Falun.

I Borlänge erbjuder Tunabyggen upp mot 60 lediga studentbostäder, av cirka 400 studentbostäder totalt. Men nu har uppgifter kommit in som visar på att Tunabyggen inte kan garantera bostad för de utbytesstudenter som kommer för att studera i Dalarna.

Mathias Bauer, nytillträdd ordförande för Dalarnas studentkår, medger att det är en bostadsbrist bland studenter i Falun och Borlänge.
– Det är en tillfällig bostadsbrist just nu, och vi behöver hjälp med det när terminen börjar. De som har ett extra gästrum ledigt, ­eller kan tänka sig hyra ut sin lägenhet till rimligt pris får mer än gärna höra av sig till oss. Vi är oerhört tacksamma om folk vill hjälpa till, säger Mathias Bauer, ordförande för Dalarnas studentkår.

Att studenterna kan förvänta sig en hård bostadsmarknad de närmaste månaderna är ett faktum. Med över 10 700 antagna studenter och endast 63 lediga studentbostäder i Falun och i Borlänge är situationen kritisk.
– Jag är lite rädd att några studenter kommer vara hemlösa när terminen startar. Självklart vill jag inte att någon ska behöva vara utan bostad när skolan börjar, men den risken finns, säger Mathias Bauer.

Tidigare i år tog man beslutet att minska antalet studentbostäder i Falun och Borlänge. När beslutet fattades ansåg man det var rimligt att dra ner på studentbostäderna, nu ångrar man det beslutet bittert.
– När vi diskuterade bostadsfrågan tidigare så ansåg vi att det var rimligt att dra ner på bostäderna. Alla prognoser visade på att antalet sökande studenter skulle minska, tyvärr så hade man förutspått det där fel och nu får vi hantera konsekvenserna. Jag blev lite chockad faktiskt när jag fick se hur många som sökt hit, säger Mathias Bauer, ordförande för Dalarnas studentkår.

Det som rekommenderas för studenterna i nuläget är att ta in på vandrarhem, eller vänta på att någon hör av sig med uthyrning av ledigt rum.
– Vi är väldigt tacksamma om vi får hjälp av personer i Falun och i Borlänge som vill hyra ut till våra studenter, det skulle hjälpa väldigt mycket, säger Mathias Bauer.

Emma Andersson
emma.andersson@daladem.se