Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bostadsbrist trots ökat byggande

Det byggdes dubbelt så många bostäder i Dalarna 2012 jämfört med 2011. Ändå är bostadsbristen påtaglig i länet, i livets alla skeden. Det är illa både för individer och för samhället.

Annons

Man kan tro att det är lätt att hitta en passande bostad i glesbefolkade Dalarna. Men trots att Dalarnas folkmängd varit nästan oförändrad senaste decenniet råder brist på bostäder. Särskild där de behövs, i de större tätorterna.
Länsstyrelsens rapport om bostadsmarknaden i Dalarna 2013 visar att 368 lägenheter färdigställdes i Dalarna 2012. Visserligen mer än dubbelt jämfört med de 161 som byggdes året, men det räcker inte på långa vägar. Enligt länsstyrelsens bedömning behövs 500 nya lägenheter per år.

I rapporten sägs den växande bostadsbristen i Dalarna vara en förlust på både individ- och samhällsnivå. Nio av femton kommuner rapporterar brist på bostäder för ungdomar. En orsak är dåligt utbud på små lägenheter. De är ett bekymmer då många flyttar från länet för att studera och etablera sig. Med en bristfällig bostadssituation kan det bli svårt att locka tillbaka dem.
Nio kommuner anger brist på bostäder för medelålders och äldre. I den här gruppen är dessutom ökningen stor jämfört med 2012 då bara fem kommuner angav en brist för denna grupp. Till sammanhanget hör att Dalarna är det län i Sverige där antalet personer över 80 år ökar mest.

Men fler har bostadsbekymmer, såsom stora barnfamiljer och hushåll med höga krav på attraktivt läge. Det betyder att det i princip råder bostadsbrist i livets alla skeden.
Frågan är då vad bostadsbristen beror på. De två orsaker som anges mest frekvent är höga produktionskostnader och svårigheter för byggherrar att få långivare eller får alltför hårda lånevillkor.
– Det var skillnad förr. Då fick en nyproducerad fastighet gå back. Inflationen låg på sju till åtta procent, så efter fyra-fem år gick fastigheten med vinst. I dag är inflationen låg. Det kräver att fastigheten direkt ger ett överskott, säger Kjell Carlsson, vd för det privata bygg- och fastighetsbolaget Gruvstaden i Falun.

Det två stora kommunala bostadsbolagen, Kopparstaden i Falun och Tunabyggen i Borlänge har viktiga roller när det gäller att hitta lösningar. På Kopparstaden i Falun är ambitionen att bygga 50 nya bostäder per år och samtidigt bryta kostnadsutvecklingen på nyproduktion. 400 lägenheter ska säljas för att skapa utrymme för upplåning och arbetet med detaljplaner ska intensifieras
– Vi behöver ha en större portfölj med byggbara tomter för att kunna hålla tempo i nybyggnationen, förklarar Pernilla Wigren, vd på Kopparstaden.
Även Tunabyggen är inne på att sälja fastigheter för att få loss pengar till nyproduktion.
– Vi får låna kapital mot kommunal borgen upp till cirka 1,9 miljarder. Vi är uppe och slår i taket där nu. 2014-2015 måste vi självfinansiera till 100 procent. Då måste vi sälja, säger Olle Rigborn, styrelseordförande på Tunabyggen.

Tunabyggens nuvarande uppdrag är att bygga 60-80 lägenhet per år till och med 2017. Med 190 nya lägenheter de två senaste åren hålls än så länge takten. Men även det kommer att vara otillräckligt för att mätta behovet enligt Olle Rigborn.
– Men vi förutsätter att också andra aktörer kliver fram och producerar.

John Leander
john.leander@daladem.se