Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Alee Farrohi ledsnade på prylhetsen och lät inreda sin lägenhet med lastpallar

När Alee Farrohi, Frösön, tröttnade på köphetsen och kapitalismen gav han bort i stort sett alla sina tillhörigheter. I stället lät han sina elever bygga nya möbler av lastpallar.
I dag, två år senare, köper han fortfarande så lite prylar som möjligt.
Och läser böcker i sin lastpallsfåtölj.

Annons

Det var efter en resa till Iran som Alee Farrohi bestämde sig för att skänka bort sina prylar och möbler.

– I Iran är det så tydliga kontraster mellan fattiga och rika. Det finns två alternativ, antingen kan man blunda för det, eller så kan man välja att se hur människor verkligen har det. Det andra alternativen gör att man får en ändrad syn på världen och börjar reflektera över sitt eget liv.

Alee Farrohi i köket i lägenheten på Frösön. Bordet han sitter vi är byggt av lastpallar.

– Just tomheten var en befrielse, säger Alee om känslan som befann sig när han tömt sin lägenhet på prylar.

Alee Farrohi bjuder på kaffe i sin ljusa lägenhet på Frösön. Vi sitter vid köksbordet, en enkel konstruktion gjord av lastpallar betsade i en gråblå nyans. I de tre hål som är gjorda i bordsytan har Alee ställt krukor med basilika, rosmarin och thaibasilika.

– Jag brukar alltid ha färska örter hemma så här. Det är härligt att sitta här och äta och ta basilika direkt från bordet.

Han kommer knappt ihåg vad han gav bort. Mest var det småprylar, men även alla möbler. Det finns inget han direkt saknar, säger han. Till och med sängen skänkte han bort.

– Om det ska göras så ska jag gå all in, då ska jag känna hur det är att inte ha någonting. Så tänkte jag.

Alee i sitt vardagsrum, där bokhyllan är fylld av några av de få prylar han valt att behålla. mestadels är det böcker och hans samling av kameror.

En bokhylla gjord av lastpallar.

När höstterminen började på StorsjöGymnasiet, där Alee jobbar som lärare på estetik- och mediaprogrammet, berättade han för sina kollegor om sin resa och sin idé om att börja om från början. Han hade på nätet sett hur man kunde bygga möbler av lastpallar och hade börjat skissa på några idéer.

En kollega föreslog att han skulle låta sina elever designa och bygga möblerna som introprojekt till programmet. Varje gång en ny kull elever börjar på StorsjöGymnasiet får de göra ett större projekt tillsammans för att lära känna varandra.

– Jag tänkte varför inte. Men i ärlighetens namn var jag lite nervös. De var 13-14 stycken som kom från grundskolan och jag hade aldrig träffat dem, jag visste inte vilka de var och de kände heller inte varandra.

Se även: Tv-profilen Johanna Ojala har hittat balansen mellan det hårda och det mjuka

När elverna var på plats gick han igenom projektet. Han presenterade idén, de pratade om miljöfrågor och eleverna fick i uppgift att själva reflektera över konsumtion och sätta det in i ett globalt perspektiv. Sedan satte de igång att bygga. Av företag hade de samlat ihop 70 lastpallar som de började bygga möbler av.

– Jag ville ha möbler som var funktionella men även designade. Vi gick igenom alla regler vad gäller design, säger Alee.

Resultatet blev ett fullt funktionellt möblemang som passar i vardagen. På sängramen byggdes det in sängbord, bokhyllan har plats till både böcker och Alees samling av kameror och soffan har plats till ett helt sällskap.

Soffa med tillhörande soffbord är även de byggda av lastpallar. Överdragen till dynorna har Alees mamma sytt.

Sängram, gavel och sängbord kan med fördel byggas av lastpallar.

I slutändan blev det bättre än han föreställt sig, och varje gång han har folk på besök får han positiva reaktioner.

– Det är något som folk verkligen går och kollar in noggrant och frågar om. Och för mig ger det mig ett tillfälle att prata om varför vi gjorde det här projektet.

Alee undviker att köpa nya saker. Måste han köpa något, då går han på loppis. Främst är det hans mamma som tycker att han behöver lite grejer och ibland kommer med till exempel gardiner. Snart planerar han att flytta ihop med sin flickvän, och då kanske några av lastpallmöblerna försvinner.

– Allt det här är så mycket jag, men om man ska bo ihop får man nog kompromissa lite. Om det visar sig att jag inte kan ta med mig allt ska jag ge bort det. Det ska absolut inte säljas, det ska till någon som behöver det.

– Eller så hoppas jag att någon av eleverna vill ha det.

Missa inte: Kevin i Föllinge fick ett nytt rum av Barnkanalens ”Fixa Rummet”

Mer läsning

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!