Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diös bygger 19 nya bostäder i Falun – "Ser fram mot ett ännu mer levande centrum"

Diös kommer att ansöka om bygglov för 19 nya lägenheter i centrala Falun.

Annons

SÅ KÖPER DU PLUS

För dig som PLUS-kund: "Förändring kräver förändring"

Det blir en tillbyggnad på den befintliga fastigheten Falun 22, i korsningen Falugatan-Östra Hamngatan vid Faluån.

Lägenheterna blir bostadsrätter och under senhösten är säljstart planerad.

Tanken är att bygglovshandlingar ska lämnas in i augusti och byggstart är planerad till i början på 2018.

Det är framför allt 3:or som planeras, men även en del 2:or och 4:or samt en 5:a.

Vi har planerat för att bygga bostäder i detta centrala läge sedan en tid tillbaka och det känns fantastiskt kul att vi snart är vid inlämnande av bygglov, säger Lars-GöranDahl, chef affärsutveckling, Diös Fastigheter, i ett pressmeddelande.

– Vi vill bidra till stadsutveckling och mer centralt än så här kan man inte bo i Falun med närhet till butiker, restauranger, kultur och andra servicetjänster, fortsätter Lars-GöranDahl.

Kommunalråd Jonny Gahnshag ser positivt på Diös byggplaner.

Det är mycket positivt att Diös utvecklar sin fastighet med bostäder i centrala Falun. Det är efterfrågat och vi ser fram emot ett ännu mer levande centrum, säger Jonny Gahnshag.

Läs även: Diös investerar vid Holmtorget

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Annons

Jättefiasko för Tre Kronor – Finland till semifinal efter förlängningsdrama

Artikel 15 av 15
Hockey-VM 2019
Visa alla artiklar

Kvartsfinalen mellan Finland och Sverige på torsdagskvällen blev en rafflande historia.
Med en och en halv minut kvar kvitterade Finland och tog matchen till förlängning.
Där avgjorde man också och slog ut Sverige ur VM.

Annons
Finland firar kvittering som kom när man plockat målvakten i slutminuterna. Foto: Joel Marklund/BILDBYRÅN

Sverige fick en riktig mardrömsstart på kvartsfinalen mot Finland under torsdagskvällen. Ärkerivalen från öst gjorde nämligen 1–0 redan efter en spelad minut. Det på ett skott från Niko Mikkola som Henrik Lundqvist nog gärna velat få ett nytt försök på.

Det blev dock en snabb replik och Tre Kronor kunde kvittera i powerplay en dryg minut senare. Det efter en fin passning från William Nylander som serverade John Klingberg ett öppet mål.

Sverige spelade inte sin bästa ishockey i den första perioden, men kunde till slut få med sig en ledning till pausvilan. Det efter en styrning från Patric Hörnqvist som en finsk spelare sparkade via stolpen in i eget mål.

Den andra perioden såg sedan ut att bli en exakt spegelvändning av den första perioden. Sverige utökade sin ledning tidigt och de finska lejonen svarade tillbaka med två mål. Men Sverige skulle svara tillbaka.

Tre Kronor imponerande inte i den andra perioden och blev passiva medan Finland tryckte på. Det dröjde till att det var ett par minuter kvar till Sverige kunde etablera tryck i offensiv zon. Då stänkte Erik Gustafsson in 4–3 med ett skott som domarna inte såg passera mållinjen först, men det godkändes efter videogranskning.

I den tredje perioden var Sverige rejält tillbakapressat. Finland styrde spelet fullständigt i jakten på en kvittering. Sverige såg nervöst ut och försökte mest försvara sin ledning.

Med två minuter kvar plockade Finland ut målvakten i ett sista desperat försök. Sverige fick en chans att göra mål i den tomma målburen, men Patric Hörnqvist missade backhandskottet. Därefter vände Finland och fick en superchans. Lundqvist räddade, han räddade även den första returen, men till sist kunde Marko Anttila sätta en rättvis kvittering, vilket stod sig tiden ut.

Väl i förlängningen dröjde det inte heller länge innan Finland kunde avgöra. Det genom matchens gigant, Sakari Manninen, som med ett perfekt skott skickade Finland till semifinal där Ryssland nu väntar.

Kanonskottet som spräckte kameran

Det var bra tryck i Erik Gustafssons 4–3-mål. Först missade domarna och även Gustafsson själv att pucken gått i mål. Spelet fortlöpte därmed i ett antal sekunder innan nästa spelavbrott kom. Väl då kunde situationen granskas och det konstaterades att pucken var inne. Skottet träffade nämligen precis på målkameran i målet och studsade blixtsnabbt ut. Dessutom flög bitar bort från kamerans lins, så det var ett bevis på Chicagobackens tryck i bössan.

Nylander tangerade det svenska poängrekordet

För 57 år sedan gjorde Nisse Nilsson 18 poäng i en VM-turnering, vilket är det mest en svensk någonsin gjort. Men numera är han inte ensam om att ha rekordet. William Nylander gjorde en assist i kvartsfinalen och svarade därmed för fem mål och 13 assist, vilket alltså blir 18 poäng.

Matchens tre bästa spelare

1. Sakari Manninen, forward, Finland.

2. Kaapo Kakko, forward, Finland.

3. Gabriel Landeskog, forward, Sverige.

Matchfakta

Finland–Sverige 5–4 e. för. (1–2, 2–2, 1–0, 1–0)

Första perioden: 1–0 (1.00) Niko Mikkola (Harri Pesonen, Sakari Manninen), 1–1 (2.38) John Klingberg (William Nylander, Alexander Wennberg), i spel fem mot fyra, 1–2 (16.57) Patric Hörnqvist (Oliver Ekman-Larsson, Adam Larsson).

Andra perioden: 1–3 (0.25) Elias Pettersson (Gabriel Landeskog, Oliver Ekman-Larsson), 2–3 (5.04) Petteri Lindbohm (Sakari Manninen, Harri Pesonen), 3–3 (9.08) Jari Hakanpää (Sakari Manninen), 3–4 (19.35) Erik Gustafsson (Gabriel Landeskog, Alexander Wennberg).

Tredje perioden: 4–4 (18.31) Marko Anttila (Niko Ojamäki, Mikko Lehtonen).

Förlängning: 5–4 (1.37) Sakari Manninen (Kevin Lankinen).

Skott: 32–18 (7–7, 13–7, 11–3, 1–1)

Utvisningar, Finland: 2x2. Sverige: 0x2.

Domare: Roman Gofman och Allen Iverson.

Publik: 6 304, Steel arena.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips
Annons

Singelolycka på E16: Bil körde av vägen ned i brant slänt – ingen personskada

Annons

Helt stopp i tågtrafiken – påverkar stationer i Dalarna

Annons

NYHETSDAGEN: Regnoväder drar in över länet – "Upp mot 30 millimeter" • Stora torget blir sommarservering • Bussåkandet kan bli kostsamt • Domstol ger tidigare ABB-anställd rätt

Annons