Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-migranter får ingen permanent boendeplats

I november i fjol föreslogs en permanent boplats för EU-migranter i Falun. Nu föreslår AIK avslag på förslaget med hänvisning att det finns risk att EU-migranterna särbehandlas enligt kommunallagen.

Annons

I november i fjol inkom ett medborgarförslag gällande att göra boplatser permanenta för EU-migranter. Förslagsställaren, falubon Maria Holzmann, hade uppmärkammat de EU-migranter som då bodde i Falun och deras levnadssituation. När konkurrenssituationen blev hård migranterna emellan så valde Holzmann att ordna rum hemma hos sig själv för några av dem.

LÄS MER: Då kom medborgarförslaget

Situationen för EU-migranterna i Falun blev ohållbar, enligt förslagsställaren. Lösningen med en permanent boendeplats blir nu dock nedröstad.

Situationen gjorde att Holzmann lämnade ett medborgarförslag till Falu kommun där hon ville att kommunen skulle upprätta en permanent boendeplats. En liknelse gjordes med Sundsvall där man till exempel hade löst el- och vattenfrågan till EU-migranternas boendeplats i staden.

TV: Vi besökte Faluns natthärbärge för EU-migranterna

Medborgarförslaget kom upp till kommunfullmäktige i Falu kommun där det konstaterades att frågan horde till miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

Nu, ett drygt år efter, har frågan hamnat hos arbetsmarknads-, integrations-, och kompetensförvaltningen, AIK, där man föreslår till fullmäktige att förslaget avslås. Man hänvisar avslaget till tre paragrafer i kommunallagens andra kapitel som säger att kommuner och landsting ska behandla sina medlemmar lika och att samma instanser inte får befatta beslut med tillbakaverkande kraft som är till nackdel för medlemmarna om det inte finns synnerliga skäl för det.

LÄS OCKSÅ: Fullmäktige beslutade vilken nämnd frågan landade på

Tillsammans med den motiveringen avslår man också förslaget att det finns risk för särbehandling av EU-migranter i förhållande till andra som vistas i kommunen.

Annons

Populärt kafé i Borlänge centrum slår igen – ”Det finns intressenter”

Annons

En person svårt skadad i arbetsplatsolycka i Falun – vårdas på sjukhus

Annons

Minderåriga tjejer ska ha lurat man att han skulle få köpa sex – åtalas för bedrägeri

Annons

Leksand jagar superduon: "Har pejlat läget"

Annons