Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Familjens gröna gårdsdröm gick i uppfyllelse i södra Dalarna

Susanna satt på trappen och spanade in nykomlingarna. – Den där klarar max fyra veckor, sa hon till kompisen om den välfriserade killen i svarta märkesjeans – han som så tydligt kom direkt från storstan. 14 år senare är de gifta och har tre barn. De har flyttat från Tyskland och köpt gård i södra Dalarna.

Annons

Drömmen om en egen gård tog dem till södra Dalarna. Björn och Susanna Flader  känner att de hittat rätt, tillsammans med sönerna Fabian och Alois. Och vitkålen blir fin, även om jordlopporna tuggat lite på blasten.

Björn är inget vanligt namn i Tyskland, det var något hans mamma snappade upp på BB och i smyg satte in som mellannamn, utan pappas vetskap. Han växte upp i Düsseldorf och utbildade sig till bilmekaniker, men tröttnade 22 år gammal på storstaden.

– Man får armbåga sig fram där, det passade inte mig. Jag sökte en annan livsstil, berättar Björn som blev antagen till lantbruksutbildningen på en stor gård utanför Überlingen, en stad i sydvästra Tyskland vid Bodensjön.

Susanna Flader var inte imponerad av första intrycket, men sedan gifte hon sig med Björn.

Det var där Susanna och hennes kompis satt och kollade in de tio nya eleverna. Som så ofta i Tyskland var det här en stor egendom, med 60 anställda, 45 mjölkkor och vidsträckta biodynamiska odlingar.

– Jag arbetade extra där under uppväxten, rensade morötter, fyllde flaskor med mjölk och mycket annat, säger Susanna Flader.

Hon tog dock fel när det gällde den unge lantbrukseleven. De var kompisar något år, sedan blev de ett par. Jeans har Björn fortfarande, frisyren är nog lite yvigare, men han klarade första året som lantbrukselev med glans och fortsatte på olika vidareutbildningar med biodynamisk inriktning under sex år. Sedan arbetade han i ett trädgårdsmästeri under sju år, med att odla grönsaker och kryddor.

Fabian Flader kan konsten att rensa i raderna av bondbönor.

I juli 2013 flyttade paret från södra Tyskland till södra Dalarna.

– Vi ville äga vår egen gård och det går inte i Tyskland. Det finns inga lediga ytor och allt är för stort och dyrt, säger de.

Vi träffas på Ingelsbo gård utanför Garpenberg, där paret Flader hyr ett hus. Köksfönstret står öppet och utanför kallar Gunnar på korna, som lyckas rymma när regnskuren jordat det elektriska stängslet ner i gräset. Fladers vallhund Maja vill gärna hjälpa till men hindras genom ett stadigt tag i pälsen - hon behöver vidareutbildning i kokunskap och ställer mest till oreda.

Gurka är gott, tycker Alois Flader. Han äter lätt en hel.

Att paret hamnade i södra Dalarna var en ren händelse. På gården i Überlingen fanns något som kallades Gröna listan - bönder som sökte medarbetare. Ansökan från Ingelsbo gård var fem år gammal, men när Fladers hörde av sig så var de välkomna. Nu har de just köpt en egen gård i Dala-Husby. Men mangårdsbyggnaden där är drabbad av hussvamp, frågan är om den går att renovera, eller om den måste rivas.

– Men gården är så fin, med gammal smedja och bagarstuga, säger Susanna som verkar vara i toppform fast det bara är någon vecka tills det är dags att föda, när Pralin hälsar på i juli.

Susanna Flader är förskolelärare med pedagogisk utbildning för barn från 0 till 18 år. Sedan hon kom till Sverige har hon arbetat på Waldorfförskolan Snödroppen i Dormsjö. Och så hinner hon med att hjälpa till i lantbruket också, bland annat packar hon de gröna lådorna med säsongens grönsaker som Björnens ekogrönsaker levererar varje onsdag till privatpersoner.

Björn Flader arrenderar åkrar i fyra byar, han får flänga för att rensa och vattna.

Sedan tre år arrenderar Fladers mark, och den här säsongen odlar de fortfarande i Kättsbo, och har även åkrar i Bosjön, Dormsjö och Stjärnsund. Det är ett himla körande för att hinna rensa och vattna, även om han just välsignats med regniga dagar. Några dagar tidigare satt han och grannen på Ingelsbo gård och höll tummarna för helt olika väder.

– Gunnar hoppades på uppehåll så han skulle hinna få in skörden, och jag bad om regn så jag skulle slippa vattna, säger Björn och ler.

Förutom grönsaker (som gurkor) drömmer Björn och Susanna Fladers om en framtid med ett gårdskafé, och lite djur för besökarna att titta på och klappa.

Han börjar planera och köpa frön redan i december. I februari sår han tomat och gurka, förutom det giftfria jordbruket tar han hänsyn till månens faser för bättre skörd. Företaget för Biodynamiska produkter i Järna vill gärna köpa av honom, men än producerar han inte tillräckligt mycket. Förutom de beställda grönsakslådorna så säljer paret mycket på marknaden i Stjärnsund och i framtiden även på marknaden i Husby.

Utbudet är rikt – pumpor, potatis, endiver, zucchini, dill mangold, broccoli, bondbönor, morötter, rödbetor, vitkål, spetskål och mycket annat.

– Jag vill ha ett stort sortiment när folk kommer hit, säger Björn.

Och likadant tänker han och Susanna om den egna gården i Dala-Husby. Förutom grönsaker inkluderar drömmen om framtiden ett gårdskafé, och lite djur för besökarna att titta på och klappa.

En lärare och en bonde

Susanna Flader har fyllt 30 år, Björn är 36 år.Gör: Hon är lärare, han är bonde.Bor: Hyr just nu hus i Ingelsbo. Har köpt gård i Dala-Husby med 5 hektar åker och 16 hektar skog.Familj: Fabian 10 år, Alios 4 år och Elia som låg i magen när reportaget gjordes.

Björn och Susanna Fladers yngste son Alios, 4 år, gillar gurkor.

Drömmen om en egen gård, med egna grönsaksodlingar, tog familjen Flader till södra Dalarna.

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!