Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Gruvstugan: Här levde familjen i ett rum med spis på 1700-talet

På Göran Rogströms gård på Gamla Herrgårn i Falun kan besökaren kliva rätt in i historien. Där ligger en liten gruvstuga som han själv restaurerat.

Annons

– I slutet av 1700-talet bodde en familj här med tre barn. Man bodde alltså fem personer i ett enda rum, säger han.

Göran Rogström köpte gården 1999, och två år senare tog han sig an den lilla gruvstugan på tomten. Han är utbildad snickare som senare studerade till ingenjör.

Utdragssoffan var kanske föräldrarnas sovplats i stugan som bara rymmer ett rum.

Stugan daterar sig från 1600-1700-talet.

– Jag är väldigt intresserad av historien, av att bevara det gamla. Stugan var i fruktansvärt dåligt skick och gick inte att renovera på plats. Därför plockade jag ned den bit för bit. Det var tusentals. Jag hade ett alfabetiskt och numeriskt system för att få alla bitarna på plats igen. Och det har jag fått. Naturligtvis var det jättekul att få den här stugan bevarad och att den är i originalskick, säger han.

Göran Rogström tog ner hela gruvstugan och byggde upp den igen med de gamla bitarna. – Det var tusentals, säger han.

Stugan har också blivit kulturminnesmärkt.

Gamla Herrgårn är Faluns äldsta stadsdel. Där bodde gruv- och hyttarbetare och deras familjer.

Mannen i familjen som bodde i stugan då var konstkarl vid gruvan och ansvarade för alla uppfordringsverk vid gruvan.

– Det är klart att det var oerhört tufft, inte minst roströken som la sig över hela stan så miljön var i stort sett steril.

Det är lågt i tak. Flera möbler i stugan är hämtade från vinden i ett uthus. Längs ena väggen står en liten utdragssoffa av trä som kanske var föräldrarnas sovplats. På dagarna måste alla bäddar tas undan för att få plats.

I ena hörnet ett skåp, i andra en järnspis av senare modell. Vid fönstret ett bord där Göran placerat olika föremål. Han lyfter upp en metalltratt formad som ett horn:

–Det här var dåtidens hörapparat!

Göran Rogström har samlat ihop gamla föremål i stugan. Många kommer från gården. Tratten till höger fungerade som hörapparat.

Det kunde hända att upp till 10 personer fick tränga ihop sig i stugor med ett enda rum som den här.

I Falun fanns omkring 900 sådana stugor på 1600-talet. Ett trettiotal står kvar idag, de flesta ombyggda. En handfull är bevarade som de var, bland andra Bult Karl-Eriks stuga som kommunen har hand om på Elsborg.

Göran vill gärna visa upp stugan för besökare, inte minst för skolbarn för att de ska få en aning om hur livet såg ut förr.

– Kommer det privatpersoner och turister till mig och vill se stugan så naturligtvis visar jag den, säger han.

Men han är besviken över att han inte fick något bidrag som han sökte till restaureringen. Istället stod han för hela kostnaden, som han uppskattar till en halv miljon, själv.

Mer läsning

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!