Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häng med in i Ivans jordkällare som blev en bastu: ”Friheten är det bästa”

Ivan Östlund tycker om att njuta av lugnet i sin sommarstuga i Täng vid Storsjön. På gården finns en gammal jordkällare, dock inte vilken jordkällare som helst. Denna gömmer en egensnickrad bastu.

Annons

TV: Häng med in i bastun.

Fotnot: Tidigare angavs felaktigt att jordkällaren låg utanför Kramfors, detta är nu ändrat.

Utanför bastun finns en liten farstu där det går att hänga av sig allt som inte behövs inne i värmen.
Den hemsnickrade bastun göms väl under all grönska.

Klas från Borlänge vann Robinson: ”Jag har följt mitt samvete hela tiden”

Annons

2019 års vinnare av TV4:s Robinson är Klas Beyer från Borlänge. Hans resa, från första dagen på ön till kvällens dramatiska upplösning, får betraktas som den mest fläckfria i Robinsons historia.

– Nu är jag redo för Let´s dance om jag får frågan, säger 2019 års Robinsonvinnare till Dala-Demokraten direkt efter finalprogrammet.

Solklart. Årets Robinson är Klas Beyer från Borlänge. Foto: Joel Bendvik/TV4

Solen har stekt, sanden bränt liksom blickarna mellan de tävlande. Folk har med tårar rinnande nedför kinderna röstats bort. Oborstade tänder har gnisslat, kokosnötter liksom psyken knäckts och en vinnare korats: Klas Beyer från Borlänge.

Det var den 17 mars som TV4 visade det första avsnittet. Tjugo välnärda deltagare vadar uppnästa iland på den lilla ön Fiji i Stilla havet.

– Av alla strandsatta är jag nog den som haft mest erfarenhet av att leva nära naturen. Det har varit en stor fördel för mig. Förra sommaren, innan avresan till Robinson-ön, förberedde jag mig genom att fasta i tre veckor, berättar Klas Beyer.

En jurist, en renskötare och en byggnadsingenjör från Borlänge – det är några av de äventyrslystna som tittarna följt under våren.

Kung av sand. Tre minuter efter sista tävlingen var det dags för segertecken och skumpa. Foto: Joel Bendvik/TV4

31-åriga Klas från Borlänge jobbar på Sweco i Umeå.

– Men nu är jag bara Robinsonvinnare. Helt otroligt.

Egentligen har han varit Kung av sand i tio månader.

– Det har inte alltid varit så lätt att bevara den hemligheten. Vi spelade ju in programmet förra sommaren. Det är lite av en befrielse att äntligen få prata fritt med dig nu.

Allteftersom serien pågått har Klas fått uppmärksamhet.

– Jag förstod, när fler och fler började kom fram till mig på stan, att mitt sätt att förhålla sig till pakter och sociala spel engagerade.

Klas Beyers bedrift, från första dagen på ön till kvällens dramatiska upplösning, får betraktas som den mest fläckfria i Robinsons historia.

– Jag har varit lojal mot mig själv. Jag klarar inte av att prata skit om någon i något sammanhang. Mina värderingar som medmänniska har inte gått att rubba, inte ens om jag riskerat att röstas ut. Att vinna är inte att komma först. Att ha rent samvete är däremot det största. Men det har varit jobbigt att inte kunna lite på folk. Själv har jag försökt vara den man ska kunna lita på. Min lojalitet för gruppen har också varit tydlig. Varje morgon har jag bland annat ordnat med mat och värme till alla.

Första dagen på ön Fiji. Klas Beyer har nyss gått iland. Det gjorde han på söndagskvällen också. Foto: Daniel Ohlsson/TV4

Allt började för ett år sedan.

– Det var en lördag i maj som kompisarna Eric och Cassandra hjälpte mig att fylla i anmälan. Några dagar senare ville TV4 träffa mig och sedan var det bara att packa väskan.

Minnena är många från den tio veckor långa inspelningen på ön Fiji.

– Kontrasten mellan det mest naturliga av sätt att leva på och det mest onaturliga av sätt att kommunicera på skapade som ni säkert sett, ni som följt serien, spänning och engagemang. Hela tiden har jag varit på min vakt kring vad jag ska säga och tycka för att det i bästa fall inte ska vändas mot mig. Det har varit jobbigt, men det har onekligen fungerat.

Många vill träffa årets vinnare.

– Först ska jag tidigt på måndagsmorgonen besöka tv-soffan på TV4. Sedan har jag fått förfrågningar om liknande happenings.

Som ”gammal” snowboardåkare var det uppenbart att balanstävlingarna passade dig bra?

– Absolut. Den begåvningen kan man ha nytta av, till exempel om man ska dansa. Hör de av sig från Let´s Dance svarar jag "yes" direkt, säger Klas Beyer.

Förutom sand mellan tårna, erfarenheter av att fasta och äran, tilldelas Robinsonvinnaren en halv miljon kronor.

Även förra året blev det dalaseger i Robinson då säsongsarbetaren Daniel ”DK” Westlund, 30, från Äppelbo tog hem segern.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips
Annons

SVT:s valundersökning: Sverigedemokraterna ökar mest – Liberalerna nära spärren

Vallokalerna har stängt och resultatet har kommit från SVT:s vallokalsundersökning, Valu.
Enligt undersökningen ökar Sverigedemokraterna mest medan Liberalerna backar 5,5 procentenheter och hamnar därmed precis över spärren.

Annons

Enligt SVT:s undersökning är Socialdemokraterna fortsatt största parti, följt av Moderaterna och Sverigedemokraterna, som ökar mest. Framåt går även Centerpartiet på 10,3 procent (+3,8) och Kristdemokraterna (+1,6).

Miljöpartiet backar 5,9 procentenheter och går i så fall från fyra mandat till två mandat i Europaparlamentet. Liberalerna hamnar på 4,4 procent, strax över spärren. Vänsterpartiet får i princip oförändrat stöd, jämfört med EU-valet 2014.

Feministiskt initiativ backar 4,7 procentenheter och tappar sitt mandat, enligt undersökningen.

Mandatfördelning i Europaparlamentet enligt SVT:s vallokalsundersökning

Moderaterna: 4 (3)

Centerpartiet: 2 (1)

Liberalerna: 1 (2)

Kristdemokraterna: 2 (1)

Socialdemokraterna: 5 (5)

Vänsterpartiet: 1 (1)

Miljöpartiet: 2 (4)

Sverigedemokraterna: 3 (2)

Feministisk initiativ: 0 (1)

Siffra inom parentes anger mandatfördelningen efter EU-valet 2014.

Efter 23 väntas de första officiella resultaten komma för Sverige i EU-valet. Följ rösträkningen här.

Annons

NYHETSDAGEN: Polis avlossade skott på polisstation • Här kan det komma snö • På plats i vallokalerna • Mora IK i supportermöte

Annons

Här faller snön i Dalarna – nu kommer norska havsregnet: "Ganska mycket"

Annons