Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Kommunalråd berett sälja bostadsbolag – "om det kan leda till nyproduktion"

Det kommunala bostadsbolaget Gagnefsbostäders fastighetsbestånd – ungefär 400 lägenheter – kan komma att säljas.
– Behovet av nya lägenheter är skriande och kan en försäljning av Gagnefsbostäders bostäder öka möjligheterna för nyproduktion är jag positiv till det, säger kommunalrådet Irene Homman (S) och tillägger att det finns intressenter.

Annons

– För kommunens utveckling är det viktigt med lösningar så att fler kan bo, trivas och betala skatt i Gagnef, säger Irene Homman (S).

I en interpellation till Irene Homman har Anders Ahlgren (C) ställt ett antal frågor angående bostadsproduktionen i Gagnef.

Han konstaterar att det med hänsyn till bostadskön behövs drygt 200 lägenheter, att fullmäktige redan gett klartecken för byggnation av tolv nya lägenheter och att bostadsbolagets ledning inte vill bygga med hänvisning till att bolagets ekonomi är så dålig att Gagnefsbostäder riskerar att gå i konkurs.

– Men bolaget har ett eget kapital på över 20 miljoner, var det enda offentliga bostadsbolag i Dalarna som inte fick igenom någon hyreshöjning vid årets förhandling och är helägt av kommunen, sa Anders Ahlgren under debatten i kommunfullmäktige.

Han påpekade att Gagnef per invånare har en betydlig lägre skuldsättning och mycket större tillgångar än grannkommunen Borlänge – och undrade hur den politiska majoriteten arbetar för att få till fler bostäder.

Ett av Gagnefsbostäders hyreshusområden i Djurås.

Irene Homman slog fast att bostadsmarknadsläget är bekymmersamt, men att det i grunden är positivt att så många vill bo i och flytta till Gagnefs kommun.

– Vi arbetar på flera fronter, bland annat med ett förslag till bostadsförsörjningsprogram och med att utveckla vår planberedskap för bostäder, berättade hon.

Under debatten som följde ställde Anders Ahlgren en rak fråga om Irene Homman är beredd att sälja ut Gagnefsbostäders bostadsbestånd till privata intressenter – och kommunalrådet svarade ja.

De senast byggda hyreshusen i Djurås.

Nu berättar Homman att det finns intressenter som vill köpa hela Gagnefsbostäders bostadsbestånd:

– Mer kan jag i dagsläget inte avslöja, men om vi ska sälja så förutsätter det att hyresgästerna inte ska märka någon skillnad. En eventuell försäljning ligger också långt fram i tiden,

Kommunalrådet ska träffa och diskutera frågan med bolagets nye vd Lars-Olof Nordqvist , som tillträder den 1:a november, och bolagets ordförande Lars-Erik Granholm (KOSA).

– En försäljning ska – för att vara intressant – ge förutsättningar för nyproduktion av bostäder, antingen genom ett avtal med köparen/köparna eller genom en likvid som ger kommunen och Gagnefsbostäder ekonomiska möjligheter att bygga nya bostäder. Just den möjligheten gör att jag personligen inte utesluter en försäljning av bolagsägda bostäder, klargör Irene Homman.

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!