Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Läge för ny bostad? Experterna tipsar – så undviker du fällorna vid bostadsrättsköpet

September är en av månaderna då det köps och säljs allra flest bostadsrätter.
Men vad bör man tänka på för att undvika att göra en dålig affär?
SBC experter listar här nedanför tolv tips på vad som är viktigast att titta på vid bostadsrättsköpet.

Annons

Mer Bostadspulsläsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Här är dalakommunen där villapriserna har ökat med 93 procent – så ser det ut i din kommun

Jenny stylar bostäder inför visningarna: "Det gäller att förmedla en känsla"

Nya IKEA-katologen: Vardagsrummet i fokus – "Man ska göra hemmet personligt"

SÅ KÖPER DU PLUS

Det är Sveriges BostadsrättsCentrum (SBC), ett av landets ledande företag av förvaltningstjänster för bostadsrätter, som i ett pressmeddelande tipsar spekulanter om vad man bör tänka på inför ett köp av en bostadsrätt.

"Efter sommarens stiltje på bostadsrättsmarknaden trängs nu tusentals potentiella köpare på visningar ute i landet. September är nämligen en av de månaderna då det köps och säljs allra flest lägenheter", skriver SBC i pressmeddelandet.

Bilden är tagen under en visning av en bostadsrätt. Här intill tipsar SBC om tolv saker som man bör tänka på inför ett köp av en bostadsrätt.

SBC påpekar att det ofta går fort med en affär men att det gäller att inte ha för bråttom utan att läsa på samt noggrant se över de viktigaste delarna för både bostadsrätten och bostadsrättsföreningen.

"Månadsavgiften ska täcka alla utgifter som bostadsrättsföreningen har samt till sparande inför kommande underhåll. Avgiften kan alltså förändras från år till år beroende på hur räntorna utvecklar sig, driftskostnadernas förändring och vilka reparationer och underhåll som behövs. En i dagsläget låg månadsavgift betyder heller inte nödvändigtvis att föreningens ekonomi är stabil", skriver SBC i pressmeddelandet.

– Det finns en uppfattning om att en låg månadsavgift betyder att föreningens ekonomi är god. Så behöver dock inte vara fallet. Både planerade och oplanerade underhållsåtgärder kan komma att påverka månadsavgiften på sikt. Därför är det viktigt att gå igenom underhållsplanen samt om föreningen har haft några problem med skador eller liknande. Om det inte framgår i årsredovisningen bör man fråga styrelsen direkt, säger Markus Pålsson ansvarig för ekonomisk förvaltning på SBC, i pressmeddelandet.

Ett av SBC:s tips inför bostadsrättsköpet är att läsa förvaltningsberättelsen och jämföra om det stämmer överens med det man ser på visningen.

Tolv tips på vad du ska tänka på innan du köper en bostadsrätt:

1. Läs förvaltningsberättelsen och jämför om det stämmer överens med det du ser på visningen.

2. Fråga styrelsen om de vet något som du borde känna till innan du köper lägenheten.

3. Se över de allmänna utrymmena och om fastigheten är välskött eller om det finns saker som behöver åtgärdas, exempelvis dörrar och fönster.

4. Kolla på lägenheten flera gånger. Du har ingen möjlighet att i efterhand klaga på saker som du hade kunnat upptäcka, därför är det viktigt att titta väldigt noga.

5. Vilka åtgärder planeras i framtiden och vad har redan gjorts? Tänk på att stora åtgärder kan komma att påverka månadsavgiften. Fråga efter underhållsplanen om det inte framgår i årsredovisningen.

6. Se efter om det finns några planerade avgiftshöjningar beslutade i årsredovisningen.

7. Undersök om bostadsrättsföreningen hyr ut lokaler i fastigheten. Om lokalerna är svåruthyrda kan detta leda till en inkomstförlust för föreningen vilket i sin tur kan leda till höjda avgifter.

8. Har föreningen hyresrätter i fastigheten? Hyresrätter är vanligen en dold ekonomisk tillgång för föreningen.

9. Vad har föreningen för skulder och hur stora dessa är jämfört med taxeringsvärdet? Det kan vara svårt för en förening med hög skuldsättning att få nya lån.

10. Vilka befintliga räntor har föreningen på sina lån jämfört med dagens ränta? Undersök om lånen kommer att läggas om inom en snar framtid. Om föreningen har höga skulder med en låg ränta kan kostnaden komma att höjas kraftigt om lånen läggs om till en högre ränta, och tvärtom.

11. Kolla om föreningen har en finansieringspolicy som förklarar hur föreningen resonerar kring lånen. En finansieringspolicy är ett viktigt verktyg för styrelsen och även en trygghet för medlemmarna om hur föreningens finanser hanteras.

12. Att ha en bra kassa som är oförändrad eller ökar under ett år är viktigare än ett bra resultat. Ett minusresultat betyder inte alltid att föreningen har dålig ekonomi. Det är föreningens förmåga att betala sina utgifter, det vill säga att det finns pengar i kassan, som är viktigt att kontrollera. Ett negativt resultat kan bero på stora underhållskostnader det senaste året eller stora avskrivningar.

Källa: SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum AB

Klicktoppen vecka 38: 29-rummare med egen tennisbana är ett av de populäraste dalaobjekten på Hemnet – se topplistan här

Klicktoppen vecka 37: Herrgård från 1700-talet och fritidshus med sjötomt – titta in i Dalarnas mest klickade hus

Klicktoppen vecka 36: Gård med skogsbruk och flera fritidshus med sjöutsikt – här är Dalarnas mest klickade hus

Klicktoppen vecka 35: Stor trädkoja på tomten och unik gård – här är Dalarnas mest klickade fastigheter

Klicktoppen vecka 34: Stort intresse för fritidshus och villa med egen pool – här är Dalarnas mest klickade fastigheter

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!