Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra att Obama besöker Kuba

USAs president Barack Obama besöker Kuba. Det är bra och ett led i normaliseringen av förbindelserna mellan USA och Kuba.

USAs president har gjort ett oväntat statsbesök på Kuba. Det är det första av en amerikansk president på 88 år. Besöket är sensationellt för det bryter slutgiltigt den blockad mot Kuba som USA bedrivit sedan revolutionen där 1959.

Fidel Castro och hans väpnade styrkor störtade då den regim som styrde på ön, vilket drabbade många amerikanska ekonomiska intressen hårt. De ville ha revansch och agerade för ett amerikanskt ingripande för att störta Castro. Något sådant blev inte av utöver den misslyckade invasionen i Grisbukten några år efter revolutionen.

Castro införde en kommunistisk diktatur på Kuba som innebar ett hårt förtryck av befolkningen rörande press- och yttrandefrihet samt mänskliga rättigheter. De som accepterade diktaturen kunde dock åtnjuta förbättringar på vissa områden, som gällande sjuk- och hälsovård.

Under 60-, 70- och 80-talen kunde Kuba få hjälp på olika sätt av östblockets länder. Att Kuba klarade sig någorlunda bra ekonomiskt den tiden och efter de östeuropeiska diktaturernas fall kan delvis bero på det gynnsamma klimatet i landet. Det går att odla för självhushåll, bo i enkla hus och uppvärmningskostnaderna är låga.

Genom åren har många kubaner flytt till USA, främst Miami i Florida. De har haft lätt att bli amerikanska medborgare och blivit en maktfaktor. De har drivit på för att hårdföra bojkotter med bland annat ekonomiska förtecken ska bedrivas mot Kuba.

Högerpolitiker i USA har haft samma inställning och sett till att bojkotter och restriktioner av olika slag mot Kuba startats och därefter upprätthållits. Så har det hållit på i över 55 år fram till härom året. Då togs steg av president Obama om lättnader i förbindelserna med Kuba med sikte på normalisering. Statsbesöket nu är en del i det.

På Kuba förekommer fortfarande förtryck av oliktänkande och diktatur råder eftersom reellt fria val inte existerar, inte heller åsikts-, yttrande- och föreningsfrihet.

Men USA har diplomatiska förbindelser och avsaknad av sådant som (ekonomiska) bojkotter gällande flera länder i världen som inte är demokratier. Med en normalisering av förbindelserna, diplomatiska och så småningom ekonomiska, mellan de närbelägna länderna USA och Kuba skapas förhoppningsvis ett bättre säkerhets- och stämningsläge mellan de länderna. Obamas besök är ett led i det och är positivt.

Med tanke på att det är oklart vad höstens presidentval i USA får för utfall är det bra att Obama gör detta nu. En inledd färd på vägen till normalisering mellan länderna är svår att ändra på.

Läs fler ledare.