Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra cancervård kan bli bättre

Cancervården inom regionen som omfattar Dalarna står sig väl, men det finns saker att förbättra.Regionalt Cancercentrum Uppsala Örebro, kommenterar Socialstyrelsensuppföljning av indikatorerna inom de fyra största cancerformerna; bröst-, prostata-, kolon- och rektalcancer. Uppsala-Örebroregionen står sig väl i jämförelsen i landet. Regionens resultat bidrar till att höja riksgenomsnittet vilket förstås är glädjande. Regionen visar särskilt goda resultat inom bröst- och kolrektalcancerområdet inom de indikatorer som Socialstyrelsen valt att fokusera denna uppföljning på. Till exempel kan nämnas att Västmanland och Uppsala ligger i topp i landet när det gäller femårsöverlevnad i rektalcancer.

- Uppföljningen speglar naturligtvis inte allt det goda arbete som görs inom cancervården. Mycket i cancervården har utvecklats starkt, men uppföljningen ger en bild av en del av de förbättringar landstingen fortsatt har att arbeta med, säger Lars Holmberg chef för Regionalt cancercentrum Uppsala Örebro.
Regionen ligger bra till när det gäller deltagande i multidisciplinära konferenser både när det gäller bröst- och tarmcancer. Det finns fortfarande en del variation mellan och inom landstingen. Det kan till viss del förklaras med att olika landsting kan ha skilda uppfattningar om vad som egentligen krävs för att en konferens ska kallas multidisciplinär, men antyder ändå att här är ett område där vården borde bli mer lika.
- Vi är medvetna om skillnaderna i regionen men också inom landstingen. Det är en viktig del i RCC:s uppdrag att utveckla vårdprocesser, säger Pia Jestin processamordnare vid RCC Uppsala Örebro.
Vi ser också att regionens landsting i hög utsträckning deltar i kliniska forskningsstudier inom kolorektalområdet, jämfört med riket som helhet. Det är en viktig aspekt för att förbättra både resultat och kvalitet.