Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Bra för Gagnef”

Gagnefs­bostäders styrelse står enhälligt bakom ­köpet av Gagns Inn.
– Styrelsen vidhåller att det är en god affär för bolaget och ­kommunen, säger bolagets styrelseordförande Per Dahlkvist (C).
Styrelsen är också ­kritisk till ”de tyckanden och spekulationer som finns i revisionsrapporten”.

Det kommunala bostads­bolagets styrelse utgörs av Per Dahlkvist (C), ordförande, Pär Sixtensson (M), vice ordförande, Irene Homman (S), Alf Johansson (S) och Anders Ahlgren C). Bolagets vd Erika Hellman är adjungerad.
– Vi vänder oss mot att KPMG vid sin granskning blandat samman bolaget och kommunen, vars verksamhet styrs av två olika ­lagar, aktiebolagslagen respektive kommunallagen, säger Per Dahlkvist.

När det gäller kritiken mot diarieföring, expediering av protokoll och brister i protokoll har styrelsen gett vd:n i uppdrag att rätta till felaktigheterna.
Men styrelsen reagerar mot att KPMG ut­över formaliagranskning också gjort affärsmässiga bedömningar.
– Det är styrelsens uppgift och det är ägaren som ­utvärderar styrelsens jobb, påpekar Per Dahlkvist.

Styrelsen redovisar att ­bolagets ägare, kommunen, företrädd av kommunal­rådet Sofia Jarl (C) och kommunchef Gunnel Gyllander, ville att bolaget skulle köpa Gagns Inn.
– Ägarens kalkyler visade på en nettointäkt på 3–3,5 miljoner kronor per år samt att kostnaden för inköp och iordningställande av fastigheten maximalt skulle uppgå till 3 875 000 respektive 3 300 000, totalt 7 175 000 kronor.

– Det innebär en återbetalningstid på cirka tre år räknat från köp, vilket är en god affär, heter det i styrelsens redovisning.
Styrelsen – som också påpekar att priset förhandlades ned – förklarar att fastighetens omfattande brister var kända innan köpet slutfördes, att inget framkommit som talar för att renoveringskostnaderna blir högre än kalkylerat och att det är vanligt med friskrivningsklausuler vid affärer med ­affärsfastigheter.
– Gagnefsbostäder är ett bolag med en ägare och det här är en affär initierad av ägaren, som gjort en skriftlig avsiktsförklaring.
– Vi har inte anledning att tro att ägaren vill skada ­bolaget, vi anser att affärsmässigheten är uppfylld och det är inte bolagsstyrelsens uppgift att ta ställning till i vilken utsträckning ägarens vilja och avsikt är politiskt förankrad, fastslår Pär Sixtensson.
– Vi har också gjort bedömningen att affären ryms inom ramen för vad vi kan göra enligt ägardirektiven, tillägger Per Dahlkvist.

Kent Olsson/DT