Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra förskolereform på sikt

I ett samhälle finns många viktiga uppgifter. De kan skötas på olika nivåer, men måste finansieras. De kan ske via skatter eller avgifter.
Beroende på ekonomisk konjunktur och annat kan läget i ett samhälle variera. Politikerna är folkets valda ombud som ska prioritera vad, och hur mycket, som ska göras på olika områden.
I Sverige finns många områden som anser sig, eller anses, behöva mer skattepengar för att klara sig bättre.
De senaste veckorna har vi hört att försvaret inte klarar att försvara delar av landet mer än en vecka. Om försvaret fick mer pengar kan det försvara landet bättre.
SVT Rapport har visat att flera ställen är i behov av att saneras från miljöfarligt avfall, ofta från industriverksamhet. Trots det har anslagen de senaste åren minskat. Om fler pengar anslås skulle mer kunna saneras.
Vi vet även att arbetslösheten är hög, särskilt bland unga. Och Sverige har en hög andel äldre, som i snitt lever längre och är i behov av omsorg och vård.
Det finns alltså mycket för partierna att använda skattepengar till. Och skatteuttaget, i andel av bnp, har minskat i flera år till nu under 47 procent.

I detta läge meddelade Socialdemokraternas parti-styrelse i går att den på kongressen i april hoppas få klartecken för att inför valet föreslå att förskolan blir mer omfattande och billigare för de som använder den.
I ett första steg ska åldern sänkas från när barn får gå på den gratis, från dagens tre år till två år. Mängden tid ska i början vara fortsatt 15 timmar per barn och vecka.
Redan finns en maxtaxa för förskolan, som en socialdemokratisk regering drivit igenom.
Föreskolereformen väntas kosta cirka en miljard kronor per år. Och en familj med barn i ålder som berörs väntas tjäna fem tusen kronor per barn och år.
Troligen kommer fler att nyttja förskolan om den blir gratis från åldern två år. I dag nyttjas den av 88 procent av tvååringarna. Barngrupperna ska dock inte bli större menar de som lägger S-förslaget, vilket de kan komma att bli. Risken är därmed att kostnaden blir högre än cirka en miljard kr per år.

Om timmarna per vecka och barn med gratis förskola utökas från dagens 15 riskerar det offentligas kostnad att öka ytterligare, liksom om all förskola görs gratis.
Som social reform, och utvecklingspedagogiskt, är förslaget bra. Som en del i ett större paket, där exempelvis förra veckans förslag från S om obligatoriskt gymnasieskola ingår, utgör detta ett offensivt reformgrepp.
Frågan är dock om detta är det viktigaste att prioritera för S just nu. Att till exempel arbetslösheten bland unga är hög är ett stort problem som kan sätta djupa spår i de unga som drabbas. Det bör motverkas.

Att klyftorna ökat där personer med låga inkomster, ofta till följd av sjukdom eller arbetslöshet, samt deras barn blivit mer utsatta socialt och ekonomiskt på senare år är också ett allvarligt problem att åtgärda.
Kanske vore det viktigare för S att anslå mer resurser till vård och omsorg, via några miljarder kronor mer per år i statsbidrag till kommuner och landsting. Samt att jämte det vidta åtgärder som ger fler unga jobb.

S anger inte hur de ökade kostnaderna för reformen om förskolan ska finansieras. Det gjorde inte partiet vad gäller utspelet om obligatoriskt gymnasium.
S måste bli tydligare med att en bra offentlig välfärd kostar pengar och att det är slut med de skattesänkningar som de regerande borgarna ägnat sig åt som urholkat statsbudgeten.

Robert Sundberg