Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra show i Borlänge

Recension: Gimme some lovinGenrep (premiär fredag 13/9)
Var: Maximteatern, Borlänge
Regi: Lena Kjellander
Producent: Vivianne Karlsson och Lena Frisk
Koreograf: Kattis Persson
Sånginstuderare: Jennie Tiderman
Kapellmästare: David Rosberg
På scenen: Ella Kjellander, Fredrik Sälgström, Ulla Rönnols, Hanna Edlund, Mimmi Frykberg, Jennie Tiderman, Olle Hägg, Hulda Karlsson, Pontus Gävert, Johanna Dahlrot, Magnus Sälgström, Anna Frisk, Sven Sundin, Eva-Britt Johansson, Christine Hedvall, Tommy Andersson
Betyg: 4

Gillar du 60-talsmusik, dans och teater? Då är Gimme some lovin på Maximteatern i Borlänge ett hett lokalt tips att besöka. Det är en amatöruppsättning, men i många avseenden fyller den proffskvoten.
Premiären är på fredagskvällen, och DD var på plats på genrepet.

En stor del av showen är musik. Enligt producenten Vivianne Karlsson bjuds det 24 låtar (23 gamla örhängen samt en snutt av Sugarplum Fairys "Stay young" som ett kul avbrott), och det blir som ni förstår en rejäl dos toner inpackade i föreställningens två timmar.
Alla låtar framförs med komp av ett 7-mannaband som är placerade på en övervåning på scenen. Att det är ett liveband gör mycket för showen, och att de dessutom spelar bra gör det inte sämre.

De flesta musiknummer framförs med en hel skock aktörer på scenen. Det är färg, dans och stämmor i ett maffigt paket. Proffsigt. Till de bättre hör Beatles "Help" och Pink Floyds "Money" som framförs snyggt med verkstadsverktyg och förstärks stämningsfullt med storyns onda kapitalister på storbild.
Men även om det är lätt att imponeras över de stora numren så tycker jag att det blir lite för mycket av den varan. Det är egentligen i de mer avskalade låtarna det blir som mest stämningsfullt, som exempelvis i "Love hurts".
Alla i ensemblen sjunger bra, men ska jag lyfta fram någon så får Anna Frisk, som spelar Therese, en extra stjärna.

Eftersom musiken tar stor plats får handlingen mindre utrymme, lite för litet till och med. Gimme some lovin utspelar sig i bruksorten Grimsby. Alla känner alla, de flesta jobbar på fabriken, fabriken riskeras läggas ner när kapitalisterna far fram, några blir kära, det onda mot det goda. Kortfattat. Samtidigt som en annan sidohandling utspelas.
Det är tidlöst och samtidigt i tiden. Men också ganska förutsägbart, som i så många musikaler. Dessutom ges så lite tid till handlingen att den känns något stressad, framför allt i slutet. Dock ska sägas att det finns glimtar med både värme och humor.
Men det är framför allt musiken, dansen och färgerna som talar i Gimme some lovin.

Jonas Stentäpp
jonas.stentapp@daladem.se