Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brage andas optimism trots miljonunderskott

Annons

Brage gjorde en vinst på 965 000 kronor förra året. Ändå visar klubbkassan på ett underskott på drygt 2,1 miljoner kronor.
Det framkom vid klubbens årsmöte på måndagskvällen.

Ändå är både den avgående ordföranden Tommy Andersson och hans efterträdare Per Amund Ruth optimistiska.
Mötesordföranden Lars Ivarsson är också lika positiv.
– När jag hörde Tommy Andersson vid årsmötet för ett år sedan blev jag orolig. Det är jag inte längre. Brages styrelse har gjort ett fantastiskt bra jobb förra året.

För några veckor sedan utsågs Tommy Andersson till Brages förste klubbchef, en helt ny befattning i klubben.
– Jag känner mig tryggare i dag än vad jag var för ett år sedan, förklarade Tommy.
– Vi har haft en tuff resa och det har varit problem med likviditeten, men vi fixade det så att vi hade ett positivt eget kapital den sista augusti. Det var ett krav för att klara elitlicensen.

Brage var alltså skuldfritt den sista augusti, men fyra månader senare skulderna uppe i drygt två miljoner. Hur förklaras det?
– Publikintäkterna under hösten blev långt under det vi hade budgeterat, svarar nye ordföranden Per Amund Ruth.
Efter vårsäsongen hade Brage ett publiksnitt på 2500 åskådare per match. När höstsäsongen var över hade det rasat till cirka 1900.
– Där tappade vi cirka 1,2 miljoner, säger Per Amund Ruth.
– Sedan blev inte Dalecarlia Cup vad vi hoppats på. Det rasade in en massa räkningar under hösten och resultatet blev 1,6 miljoner sämre än väntat.
Som framkommit fick även Peace&Love ekonomiska bekymmer, något som drabbade även Brage eftersom Peace&Love var en av Brages sponsorer.

Nu kommer Brage att få ”gult kort” när det gäller elitlicensen för det här året när det egna kapitalet visar ett underskott på 2,1 miljoner.
– Det kommer vi att klara av. Vi får liksom för två år sedan ta fram en handlingsplan och den kommer vi att klara, säger Per Amund Ruth.
– Vi är säkra på att kostnaderna kommer att minska med 2,3 miljoner i år och sponsorintäkterna kommer att öka. Vinsten från Dalecarlia Cup skall också bli bättre.
Klubbchefen Tommy Andersson tillägger:
– Det kommer att hända saker, men vad det är väntar vi med att avslöja.
– Vi har i alla fall fått en proffsigare organisation och det kommer att ge resultat.
Även när det gäller den sportsliga biten är Tommy Andersson optimistisk.
– Nu har vi etablerat oss i superettan. Michael Kallbäck har gjort ett jättejobb så att vi fått spelare som gör att andra lag ser på oss med respekt.
– Dessutom har vi fått en av landets bästa tränare.
Per Amund Ruth valdes alltså till ny ordförande.
– Jag har redan varit med i Brages styrelse i fem år och ålderman där, påpekar Per Amund.
– Därför vet jag vad som hänt och händer. Vi har något bra på gång.
Två nya namn i styrelsen är Björn Stenberg och Klas Hedlund. Den senare är för övrigt ordförande i IBF Falun och missade den klubbens match på måndagskvällen.

Sven-Erik Karlsson