Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bränderna i Australien

Annons

n Bränderna rasar i södra Australien, särskilt på ön Tasmanien där många människor tvingats fly. Temperaturerna har legat mellan fyrtio och femtio grader och det kan bli än värre nästa vecka.
Som alltid debatteras det om katastrofen har med klimatförändringarna att göra, i alla fall i Australien, även om diskussionen även där tycks vara svagare nu än för några år sedan. Landet har ju i närtid drabbats av såväl svåra bränder som lika svåra översvämningar. I övriga världen råder hursomhelst i stort sett den vanliga tystnaden – det är som om ett förbud införts mot att länka eldhaven till de pågående klimatförändringarna.

Den australienske professorn i ekonomi och ekologi Jeremy Williams kommer med en bra kommentar i en av landets tidningar: Februari 1985 var den sista månaden då temperaturen inte steg. Sedan dess har vi haft 333 månader av global temperaturökning. Och han menar att chansen för det är en på 100 000.
Och det ökar risken för bränder av det slag vi nu ser i Australien.
Varför är det då så svårt att få igång en diskussion om klimatförändringarna? Varför hjälper det inte ens att självaste Världsbanken i en rapport varnar för en temperaturökning på fyra grader?
Svar: Därför att den debatten hotar tillväxten.
Göran Greider