Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brandmän instängda i skogsbranden – evakuerades med helikopter: "Räddade livet på dem"

 
Skogsbränderna i Dalarna 2018
Visa alla artiklar

Under tidig söndagskväll startade en brand i trädtopparna i sydöstra delen av brandområdet i Trängslet. I samband med att bränderna vattenbombades så blev ett antal brandmän fast inne i brandområdet.

Annons

Vid 17.30-tiden under söndagen blossade en toppbrand ut bland trädtopparna i sydöstra brandområdet i Trängslet. Ett beslut togs då utrymma en del av området och sedan ta hjälp av en helikopter för att vattenbomba.

Branden förvärrades snabbt då vattenbombningen gav mycket liten effekt och ett antal personer blev kvar i röken framför branden.

En helikopter kallades då till evakuering av de strandade brandmännen.

"En helikopterbesättning gick ner i rökmolnet och kunde evakuera personalen och räddade på så vis livet på dessa. Brand är ett oförutsägbart förlopp och i detta fall blev det en extremt snabb brandspridning", skriver räddningsledare Johan Szymanski.

Brand är ett oförutsägbart förlopp

- Tack och lov var det ingen som kom till skada. Men det visar på vikten av goda förberedelser, god tillgång till resurser och samordning av dessa. Vi hade en plan för evakuering och den fungerade. Besättningarna ombord på helikoptrarna har gjort en fantastisk insats och vi är så tacksamma över det goda samarbetet med alla involverade organisationer, berättade räddningsledare Johan Szymanski.