Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brandsäkert för vasaloppsåkarna

Brandsäkerheten är överlag god hos de Morabor som hyr ut rum till Vasaloppsåkare. Det konstaterar brandinspektör Peter Bäcke.


Han har gjort stickprovstillsyner hos ett 15-tal av de privatpersoner i Mora som hyr ut rum och bäddar till skidåkare under veckan.
– Det vi gör är att vi tittar på Blocket och ser vilka som hyr ut, och sedan kontaktar vi först och främst de som har många sängplatser, säger han och fortsätter:
– Tillsyn låter kanske lite avigt och myndighetsaktigt, men det är ett bra sätt att få och nå ut med information. Vi gör det här mest för att komma ut och hjälpa folk. Nio av tio tar emot oss med öppna armar.

Även förra året kontrollerade brandkåren vasaloppsboende, och Peter Bäcke konstaterar att de flesta uthyrare redan har tänkt på brandsäkerheten.
Vad säger reglerna?
– Lagen säger att fastighetsägaren ska ha skäligt skydd i händelse av brand och skälig beredskap för brand. Det är skäligt att ha brandvarnare. Det är väl det minsta man behöver, säger Peter Bäcke.
– Man ska också se till att det finns utrymningsvägar och ha en handbrandsläckare.

Under tillsynen har brandkåren också tittat på att lokalerna är lämpliga för det antal personer som ska sova där. Den som hyr ut ska också informera hyresgästerna om brandskyddet. Kontrollerade boenden får ett protokoll.
– Man får ett kvitto på att vi har varit där och godkänt lokalerna, säger Peter Bäcke.

Jennie-Lie Kjörnsberg
jennie-lie.kjornsberg@daladem.se