Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bredda barnens läsning

Ge ditt barn nya perspektiv genom att introducera olika sorters böcker som godnattsaga eller läsa själv-bok. Att motverka stereotyper och förlegade normer görs bättre genom att lägga till än att ta bort.

Gulliga, snälla prinsessor och tuffa, kaxiga riddare? Nja, karaktärerna i dagens barnböcker är inte fullt så stereotypa längre. Kenta leker med barbiesar och Charlotte är fotbollsess, prinsessan räddar prinsen och pappa dansar spisdans. Men nya, normbrytande karaktärer blandas med klassiskt duktiga flickor och busiga pojkar, och inte ens den mest kritiska föräldern kan med större framgång slänga ut all litteratur som befäster könsroller och fördomar. Dessutom skulle barnen då gå miste om en massa bra böcker. Nyckeln är i stället variation, tror barnboksförfattaren Jesper Lundqvist.

- Jag är inte så mycket för att ta bort saker, utan mer för att balansera. Jag tycker att man ska tänka brett och ha ett "olikaperspektiv" på läsningen. Som när min dotter fyllde år nyligen, hon gillar serier och har snöat in på en som är ganska stereotyp. Då fick hon både den och en annan supercool serie om svärdprinsessan Amaltea som räddar prinsar från drakar.

Om man skulle sortera bort det som inte passar in i ens egen världsbild skulle det inte bli bra, tror Jesper Lundqvist, då blir bilden lika enformig och enkelspårig som de andra stereotyperna, bara tvärtom.

– Jag vill att mina barn ska få många olika bilder av världen. Att få se olika sätt att leva och vara på stimulerar fantasin och det tror jag ger lycka och glädje.

Jesper Lundqvists barn är 9 och 11 år och han läser fortfarande högt för dem även om de nu också läser själva. Just delaktigheten i barnens läsande tror han är viktig för att kunna ge dem flera olika perspektiv. Om det är något som inte känns bra kan man prata om det tillsammans.

Det finns en gammal uppfattning om att det funkar bäst med pojkar i huvudrollen i barn- och ungdomsböcker om man vill tilltala alla barn, för att pojkar bara vill läsa om pojkar medan flickor gärna läser om både pojkar och flickor. I takt med att kvinnliga karaktärer har fått ett bredare register har den bilden förändrats och stämmer knappast längre, men fortfarande finns det många föreställningar om hur en huvudkaraktär av ett visst kön beter sig.

Som författare kan det vara begränsande, berättar Jesper Lundqvist, som rörde upp lite av en debattstorm för ett par år sedan när han gav ut den första barnboken där ordet hen användes - "Kivi och monsterhund".

Kivi är varken flicka eller pojke utan ett barn, och för Jesper Lundqvist var det frånvaron av krav på karaktären som gjorde det spännande att skriva.

- När jag skrev om pojkar och flickor ville jag inte vara del av den klubben som skriver vidare på de bilder som redan finns, samtidigt är det ju inte bara att vända på det, då hamnar man i en annan stereotyp. Kivi blev ett sätt att ta mig ur att behöva tänka på hur en flicka eller en pojke är, jag fick tänka hur ett barn är.

Kivi-böckerna vänder sig till mindre barn, tre- till femåringar ungefär, och när de läser böckerna verkar de inte bry sig särskilt mycket om att Kivi inte har något bestämt kön. Ofta förutsätter de att Kivi är av samma kön som de själva, berättar Jesper Lundqvist. Äldre barn undrar kanske vad ordet hen betyder om de inte redan vet det, men när de får en förklaring godtar de den rakt av.

– Det är inte viktigt för dem, de lär sig ju nya saker om språk och normer hela tiden och tycker att det finns en fullständig logik med Kivi. Det är snarare vuxna som reagerar.

Sofia Hallonsten/TT

sofia.hallonsten@tt.se

Fakta

Tips för mer medveten läsning

+ Variera! Läs och erbjud olika sorters böcker. Barn är oftast smartare än man tror och förstår att det finns olika premisser för olika historier.

+ Läs mycket! Ju fler böcker desto fler perspektiv.

+ Prata om, ifrågasätt och diskutera böckerna ni har läst tillsammans.

+ Utmana barnens bilder av könsroller genom att testa att byta pronomen när du läser, kalla en hon för en han och tvärtom. Lättast förstås i småbarnsböcker där karaktärerna inte är så utvecklade.

+ Låt barnen välja sina egna böcker på biblioteket för att uppmuntra till variation.

+ Läs sådant du själv gillar för barnen, då blir det både roligare att läsa och att diskutera efteråt.

+ Erbjud gärna sådant som ligger lite över barnets åldersnivå, det blir ofta roliga och spännande samtal då.

+ Plocka bort sådant som känns helt fel, du behöver inte förklara allt. (TT)

Boktips

Det finns förlag som specialiserar sig på böcker som bryter normer och stereotyper:

+Olika Förlag har titlar som Jesper Lundqvists Kivi-böcker, "Sätt straffen, Charlotte!","Konrads klänning" och många, många fler.

+Sagolikt Förlag ger bland annat ut Giraffserien om de två girafferna Jösta och Johan som får en krokodildotter, och böckerna om prinsessan Kristalla som blir kär i en flicka av folket. (TT)

Bildtext 1: Böckerna om Kivi satte igång debatten om ordet hen på allvar. Men författaren Jesper Lundqvist berättar att de flesta barn faktiskt inte bryr sig nämnvärt om att inte Kivis kön avslöjas, det är mest vuxna som reagerar.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bildtext 5: Att låta barnen välja sina egna böcker på biblioteket uppmuntrar till variation i läsningen.

Foto: Tyler Olson/Shutterstock.com

Bildtext 7: Om man som förälder läser tillsammans med sina barn kan man diskutera böckerna efteråt och låta barnen reflektera över vad de har läst.

Foto: Shutterstock.com

Bildtext 8: Giraffserien handlar om de två girafferna Jösta och Johan som får en krokodildotter.

Foto: Pressbild