Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brev på villovägar: "Postgången här är alldeles åt helvete"

Boende i Evertsberg har tröttnat. Under en lång tid har brev kommit i fel postlådor. I bästa fall har grannen åtgärdat felet. I värsta fall hamnar du hos kronofogden över en räkning du aldrig sett.

Annons

– Postgången här är alldeles åt helvete tokig, säger en frustrerad Kjell Tenn, i hjärtat av Evertsberg.

Många i byn vittnar om att brev och andra försändelser har lyst med sin frånvaro i flera månaders tid. Det rör sig om räkningar, kallelser och påminnelser.

Men för somliga har inte ens påminnelserna nått fram vilket gjort att man hamnat hos kronofogoden, som fallet är med paret Emanuelsson, som DT träffar mitt i byn.

– Jag fick därför lov att betala 750 kronor extra i betalningsavgift, berättar Maria Emanuelsson.

Vilket i förlängningen kan innebära att man varken får lån, lägenhet eller telefonabonnemang. Folk har bestridit kraven och somliga har lyckats, andra har inte gjort det och tvingats betala.

– Jag har punktligt betalat räkningar hela mitt liv. Aldrig missat en betalningsdag. Men det är svårt att betala utan räkningen och OCR-numret, klagar Maria.

Det hela rör sig dock inte om några få enskilda hushåll.

Under ett vägmöte i Evertsberg lyfte man frågan om postgången. Flera personer höjde då kritiska röster om brev som aldrig nått fram eller att man ständigt får post som tillhör andra i sin brevlåda.

Det hela låter som ett eko från ett liknande ärende för ett år sedan. DT uppmärksammade då samma problematik i Mora tre mil söder om Evertsberg.

Den gången höjde bland annat boende i Färnäs varnande röster om en postgång som inte fungerade och för den lokala Fastighetsbyrån, som skickar mellan 15-20 brev per dag, var det en katastrof.

Brev hamnade i limbo i veckor innan de nådde fram.

Då berättade Postnord, som sköter distributionen, att det var i samband med att man flyttat brevterminalen från Uppsala till Rosersberg som problemen uppstod.

I Mora tycks dock problemet vara över.

Ingrid Pettersson, vars räkningar försvann i tid och tid, har ett år senare inget att klaga över:

– Det har blivit mycket bättre. Troligtvis har Postnord skärpt sig. Nu tycks det faktiskt fungera.

Lasse och Margit Matsson, ett annat par i Mora, berättar att det problem de upplevde för ett år sedan inte gäller längre. Likaså går det bra för mäklarna:

– Nu kommer breven alltid fram, betonar Mikael Olson, mäklare, och garderar sig något: Eller åtminstone nästan alltid.

Det är dock en klen tröst för de boende i Evertsberg att folk i Mora kan betala sina räkningar i skälig tid.

– Märkligt att breven från inkasso alltid kommer fram dock, muttrar Jan Eriksson i Evertsberg och Kjell Tenn undrar retoriskt:

– Och är det rätt att vi som drabbas ska hamna hos inkasso eller kronofogden för att en statlig myndighet slarvar?

Och svarar desto mindre retoriskt:

– Nej, det är inte rätt.

Postnord har svarat på kritiken och kommer ta en närmare titt på området Evertsberg.

Läs också: Problem med posten i Mora - Lasse Matsson fick vänta månader på behandling

Läs också: Post- och telestyrelsen ingriper mot postkaos

Läs också: Många väntar på brev