Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brev till ledarsidan: Facken ska vara enade i sina förhandlingar med motparten

Brev till ledarsidan: Arbetsrätt och avtal

Som före detta facklig företrädare (numer pensionerad) uppskattar jag att Dala-Demokraten är informerande om det facklig politiska arbetet som måste finnas för att vi som arbetare ska behålla/utveckla värdet, och inte bli anställda under slavliknande förhållanden.

Det är med bedrövelse som jag ser hur den politiska högervinden pressar arbetarna 2020!

Jag tycker att DD ska gå i bräschen och uppmana att samtliga fackföreningar som har avtal med arbetsgivarföreningen går samman i de fortsatta avtalsförhandlingarna. Samt att de offentligt visar sina förhandlingskrav (utgångsläget).

Den splittring som nu finns inom LO, (de som har hoppat av) är ju en framgång för motparten!

Detta är något för nya LO-basen att ta tag i.

Viktigt är att alla läsare är införstådda med att lagen förhandlas / beslutas i riksdagen och fackföreningarnas möjlighet att påverka är ett kollektivavtal, för det politiska lagförslaget som föreligger är ett hot mot oss arbetare.

Har inte Centerpartiet visat svenska folket vad de går för, arbetsförmedlingens avvecklingsplan?

Peter Howe

Svar: Jag och DDs ledaravdelning instämmer med dig om att arbetarnas fackföreningar, förbunden som utgör LO, bör agera enade. Om de går fram var för sig, exempelvis Kommunal för sig och IF Metall för sig, riskerar de att tappa i styrka.

Man kan också se på hur arbetsgivarna vill ha det. De vill ha förbundsvisa förhandlingar. Det vill de för att de räknar med att den typen av förhandlingar troligen gynnar dem.

Nu är frågan om LAS på bordet. Där har inte bara facken inom LO gemensamt intresse utan även tjänstemännens fack inom TCO och Saco. Den utredning som lagt fram förslag, som rubbar balansen mellan anställda och arbetsgivare till de senares fördel, går nu på remiss.

Det vore bra om parterna på arbetsmarknaden kan träffa uppgörelse efter en förhandling med varandra så det kan bli den arbetsrätt som gäller framöver (regeringen lägger lagförslag i linje med det och riksdagen beslutar det), om nu en annan arbetsrätt än dagens LAS ska gälla framöver.

Robert Sundberg