Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brev till ledarsidan: "...som inte ens tanken på att skaffa elbil!"

Annons

Hej Göran. Jag har funderat mycket på varför varken Socialdemokraterna eller vänstern lyft frågan om elbilen som klassfråga. Ingen som bor i äldre hyresbostäder, dvs de med lägre inkomst, har möjlighet att ladda en elbil hemma. För det fordras att hyresvärden (ofta kommuner) sätter upp stolpar, bygger om motorvärmaruttaget. Det kostar pengar och lär väl antingen läggas på hyran eller höga avgifter.

Jag tror inte att hyresvärdar i miljonbyggesområdena gör en sådan investering för att några hyresgäster vill det.

Jag, som skulle ha råd att betala, tror inte att det finns många, om ens någon i Leksandsbostäders gamla hus på Käringberget, där jag bor, som ens tänkt tanken på att skaffa elbil. Och varför skulle Leksandsbostäder satsa på det, när hör finns stora underhållsbehov som inte tas om hand.

Jamen, säger folk, när jag tar upp frågan, man kan ju ladda i stan eller på jobbet. Hur många industrier ordnar laddstolpar till sina jobbare? Att ladda på stan kostar inte bara pengar utan tid.

Det låter ju trevligt att elbilar subventioneras och ges ekonomiska fördelar. Men det gäller inte alla.

Eva Högkvist

Svar: Mycket bra fundering! Jag tror att det konsekvent glöms bort att det finns en rad klassaspekter på all grön omställning. Styrkan i bensinupproret - som jag skrev om för en vecka sedan - är nog delvis ett uttryck för det.

Göran Greider