Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brist på respekt och kunskap leder till skador

Annons

Om du ska fira in det nya året med fyrverkerier bör du tänka på tre saker. Att handskas med pjäserna på rätt sätt, att ha åldern inne och att välja rätt plats.
I många delar av Falun råder nämligen fyrverkeriförbud, och de allra flesta fyrverkeriskadorna sker på grund av felhantering. I synnerhet bland minderåriga.

Varje år skadas minst 300 personer av fyrverkeripjäser - varav de allra flesta i anslutning till nyårsfirandet. Det är pojkar under 18 år som toppar skadestatistiken.
- Det är väldigt underligt att de flesta olyckor sker med barn som inte själva får köpa fyrverkerier, det finns ju faktiskt en anledning till den åldersgränsen, poängterar brandingenjör Lars Lundgren, på räddningstjänsten Dala Mitt.
Det är straffbart att köpa ut fyrverkerier till minderåriga, och den som överlämnar fyrverkerier till någon annan är skyldig att ta reda på att personen har fyllt 18 år.

Bristande respekt

Orsaken till de flesta fyrverkeriolyckor beror på att man inte följt de anvisningar som finns på fyrverkeripjäsen och att man varit onykter eller oförsiktig.
- Många har bristande respekt för den kraft som finns i fyrverkeripjäserna och vet inte vilken risk en felaktigt avfyrad pjäs kan innebära, säger brandingenjör Lars Lundgren.
- Det är svårt att förhålla sig till saker som man inte tror ska ske, fortsätter han.

Välj rätt plats

I stora delar av centrala Falun är det förbjudet att utan polismyndighetens tillstånd använda pyrotekniska varor (se kartan). Samma förbud gäller inom ett område upp till 250 m från närmaste byggnad vid vårdcentraler, servicehus och även den gamla trähusbebyggelsen i stadsdelen Östanfors, stadsdelen Elsborg och stadsdelen Gamla Herrgården.

Använd ramp

Myndigheten för samällsskydd och beredskap tipsar om att man kan använda en läskback med tomglas i som avfyrningsramp för små raketer. Se till att backen står upprätt och inte pekar mot åskådarna. För större raketer kan du använda pvc-rör som förankras så att de står stadigt.

MATTIAS GÖTHBERG
mattias.gothberg@daladem.se