Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brister på boende åtgärdade

”Relevanta åt­gärder har vidtagits för att komma till rätta med de oacceptabla förhållandena på boende Älvan”.
Det säger IVO efter sin inspektion av boendet.

Situationen på boendet Älvan i Säter, där det bor ensamkommande flyktingbarn, har varit omskriven under en längre tid. Både boende och personal har känt sig hotade och i augusti beslutade socialnämnden att flytta fem av ungdomarna på boendet till andra boenden samt stoppade ytterligare placeringar från Migrationsverket.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) gjorde en oanmäld inspektion på Älvan den 13 augusti. Under inspektionen intervjuades några ur personalen och några av ungdomarna. Det som kom fram under inspektionen var bland annat: ”Personalen känner obehag för att gå till sitt arbete. De har blivit trakasserade både verbalt och fysiskt. De har blivit misshandlade av ungdomarna.
Ungdomar känner sig otrygga och rädda. Gäng av ungdomar som styr. Inga regler gäller. Verksamheten saknar ledning, föreståndaren på väg att sluta”, skriver IVO i sitt beslut.
IVO konstaterade att ”förhållandena på boendet Älvan, som beskrevs av både personal och ungdomar, inte var acceptabla. Situationen var vid inspektionstillfället mycket allvarlig, då varken ungdomar eller personal kände sig trygga”.

Efter de åtgärder som har gjorts efter inspektionen, där bland annat en åtgärdsplan för att komma till rätta med bristerna har tagits fram, gör IVO bedömningen att ”relevanta åtgärder har vidtagits för att komma till rätta med de oacceptabla förhållandena på boende Älvan”.
IVO skriver även att resultatet av de förändringar som genomförs på Älvan ska följas upp vid kommande inspektioner.

Pär Sönnert/DT